Două comisii, create în Parlament, fără deputați de la BCS și Șor: Ce probleme vor examina
Parlamentul a decis astăzi crearea a două comisii speciale - una va examina procesul decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul perioadei ultimelor 18 luni, iar cea de-a doua - eficiența aplicării reglementărilor din sectorul produselor petroliere. Ambele proiecte au fost aprobate cu 52 de voturi, iar deputații BCS și Șor nu și-au înaintat reprezentanți în comisie.
Foto: UNIMEDIA

Astfel, constituirea comisiei speciale pentru examinarea procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul perioadei ultimelor 18 luni se impune în contextul ritmului înalt de creștere a inflației și a prețurilor, precum și ținând cont de recomandarea Consiliului Suprem de Securitate din data de 27 mai 2022.

„Economia mondială se confruntă cu un val inflaționist fără precedent, iar țările lumii, inclusiv Republica Moldova, luptă pentru a îl stopa. Societatea trebuie să cunoască despre deciziile luate în acest scop, despre cât de eficiente și calitative sunt”, a argumentat necesitatea creării comisiei președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba.

Tot în cadrul ședinței de astăzi, a fost aprobată componența nominală a comisiei.

Fracțiunea parlamentară ”Partidul Acțiune și Solidaritate” va avea în componența comisiei patru reprezentanți: președinte – Dumitru Alaiba, secretar – Adrian Băluțel, membri – Artur Mija și Marina Morozova.

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și Fracțiunea parlamentară a Partidului politic ”ŞOR” nu și-au înaintat reprezentanți în comisie.

Comisia specială pentru examinarea procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul perioadei ultimelor 18 luni va antrena în activitatea sa autoritățile statului responsabile, va audia părțile și persoanele implicate în procesul decizional privind controlul inflației și politica monetară. În termen de până la o lună, comisia va pregăti raportul de activitate, acesta va fi dat publicității și prezentat la Parlament.

La fel, necesitatea creării comisiei speciale privind reglementările din sectorul produselor petroliere rezultă din evoluția prețurilor la produsele petroliere din ultima perioadă, precum și din recomandările Consiliului Suprem de Securitate din data de 27 mai anul curent

Deputații au ales și componența comisiei. Președinte va fi Radu Marian, vicepreședintele Comisiei economie, buget și finanțe; secretar – Dorian Istrati; membri – Ion Șpac, Ersilia Qatrawi.

Fracțiunea parlamentară a Blocului Comuniștilor și Socialiștilor și Fracțiunea parlamentară a Partidului politic ”ŞOR” nu și-au înaintat reprezentanți în comisie.

Comisia specială va antrena în activitatea sa toate autoritățile statului responsabile de domeniu, va audia părțile și persoanele implicate, iar în încheiere va prezenta Parlamentului raportul de activitate. Termenul de prezentare a raportului va fi de o lună.


Pub