(video) Replici acide între deputați. Tauber: Praf în ochii oamenilor, la indicația doamnei Sandu. Alaiba: Nu vă permit să spuneți minciuni

Comisia specială de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul perioadei ultimelor 18 luni, creată astăzi, de Parlament, i-a împărțit pe aleșii poporului în două tabere. În timp ce deputații PAS și-au desemnat membrii, cei din Partidul Șor și BCS au refuzat participarea, acuzând majoritatea că doar mimează soluționarea problemelor. „Este praf în ochii oamenilor. Cunoaștem că este la indicația personală a doamnei Sandu”, a declarat Marina Tauber. Președintele Comisiei economie, Dumitru Alaiba, și speakerul Igor Grosu s-au grăbit să o contrazică, acuzând-o că spune minciuni.

Foto: UNIMEDIA

„De ce ultimele 18 luni? Pentru că inflația în țara noastră a început încă din luna iunie iulie anul trecut. La nivel regional, acest val inflaționist este fără precedent, bancherii și miniștrii de finanțe din toată lumea acum luptă pentru a gestiona acest val și uneori chiar tebuie să experimenteze. Suntem conștienți de asta, în același timp, societatea trebuie să știe despre deciziile luate, cât de timpurii au fost ele, cât de calitative. Deputații trebuie să-și formeze o opinie referitor la acestea, să știm cât de calitative au fost aceste decizii. Se propune instituirea comisiei pentru o perioadă de maximum o lună. Vom audia demnitari, funcționari din diferite ramuri, inclusiv o să implicăm experți independenți, consultanți, care să dea o apreciere referitor la deciziile luate și la modul cum s-a gestionat acest val inflaționist în R. Moldova. Ulterior, vom produce un raport care va fi prezentat în plen deja în iunie”, a punctat președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba, care a prezentat proiectul.

„Mulțumim foate mult că măcar o dată ne-ați inclus într-o comisie care se va ocupa cu problemele inflației. Dar noi trebuie să refuzăm participarea noastră în aceste comisii, deoarece ele nu duc la nimic. În Legislativul precedent, comisia despre care am vorbit a fost prelungită de 2-3 ori și așa și nu s-a ajuns la concluzie și raport. Noi propunem să nu facem această greșeală. Inflația, prețurile sunt chestiuni cu care trebuie să se ocupe Guvernul și alte persoane plătite de stat, cu salarii. Nu înțelegem cum un Guvern întreg și specialiști care au fost numiți de dvs, aveți toate pârghiile administrative, nu pot rezolva problema inflației, dar două comisii formate din 7-9 deputați vor putea. De ce aceste rapoarte nu pot fi ascultate de toți deputații și prin intermediul Parlamentului, de toți cetățenii țării? Credem că nu va duce la nimic, este praf în ochii oamenilor, tărăgănarea proceselro care trebuie să meargă cât mai rapid. Cunoaștem că este indicația personală a doamnei Maia Sandu”, a declarat Marina Tauber.

Discursul deputatei a fost întrerupt de președintele Comisiei economie, buget și finanțe, Dumitru Alaiba: „Aici nu o să vă permit să spuneți minciuni. Nu, nu, nu. Cât timp sunt opinii, argumente, e una, dar dacă operați cu zvonuri și interpretări fără să dețineți probe, eu nu vreau să vă permit”.

„Doamna deputat, aici trebuie să intervin și să îi dau dreptate domnului Alaiba. Eu rar îi dau dreptate, dar de data aceasta îi dau dreptate, este decizia Consiliului Suprem de Securitate. Pe noi nimeni nu ne impune, există noțiunea de control parlamentar”,a adăugat președintele Parlamentului, Igor Grosu.

Și deputații BCS au refuzat să facă parte din Comisia specială de examinare a procesului decizional privind controlul inflației și politica monetară pe parcursul perioadei ultimelor 18 luni.



Pub