Legea securității informaționale, votată de PAS în lectura a 2-a: Ce restricții au furnizorii de media

Deputații au examinat, în a doua lectură, proiectul care drept scop prevenirea și combaterea dezinformării și a răspândirii informațiilor false în spațiul mediatic. Documentul prevede modificarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova și urmărește prevenirea și combaterea tentativele de dezinformare, care afectează securitatea națională. Astfel, Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a fost completat cu noțiunea de ”dezinformare” și cu sancțiunile aferente, în cazul în care furnizorii sau distribuitorii de conținut media vor încălca legislația.

Foto: simbol

De asemenea, Codul a fost completat cu prevederi conform cărora furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale de televiziune și de radio cu conținut informativ, informativ-analitic, militar și politic care au fost produse în alte state decât statele membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canada și statele care au ratificat Convenția europeană privind televiziunea transfrontalieră, cu excepția filmelor și a emisiunilor de divertisment care nu au un conținut militarist.

De asemenea, furnizorii de servicii media nu vor difuza, iar distribuitorii de servicii media nu vor retransmite programe audiovizuale care, indiferent de proveniența lor, justifică războaiele de agresiune, neagă crimele de război şi crimele împotriva umanității sau incită la ură.

Documentul a fost susținut cu votul a 54 de deputați.

La începutul lunii aprilie, majoritatea parlamentară PAS a adoptat în prima lectură Legea Anti-Falsuri, care „va oferi instituțiilor statului mai multe instrumente să combată și să pedepsească propaganda și dezinformarea care pune în pericol securitatea statului”, susțin autorii proiectului de lege, criticat dur de juriști, jurnaliști și de partidele de opoziție.

Atunci, fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor a părăsit ședința Parlamentului, nemulțumiți de agendă, inclusiv de proiectul pe securitatea informațională.

Și politologul Dionis Cenușă spunea că unele prevederi ale proiectului PAS pe „securitatea informațională”, în forma actuală, arată ca încercări de a institui cenzură pe rețele de socializare sau asupra instituțiilor media neprietenoase/neloiale guvernării. În opinia sa, asemenea prevederi vor fi atacate la CEDO, dacă vor fi aplicate.


Pub