Nume
Parola
Vizualizări: 3282
Guvernul a dat undă verde ratificării Acordului de finanțare pentru realizarea Proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”
Chișinău, 2 Iunie 2022 — Guvernul a aprobat miercuri, 1 iunie 2022, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului de finanțare dintre Republica Moldova și Asociația Internațională de Dezvoltare (AID), în vederea realizării Proiectului „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova”, semnat la data de 21 aprilie 2022.

Acordul reprezintă un tratat internațional și are drept scop contractarea unui împrumut de 44,1 mln euro din partea AID. Totodată, prin intermediul Acordului, țara noastră va beneficia și de un grant în valoare de 1,55 mln euro, oferit de către Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare/BIRD.

Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” este orientat spre sporirea accesului la serviciile de alimentare cu apă și sanitație într-un număr de zone rurale și orașe selectate, consolidarea capacităților instituționale locale și naționale de prestare a serviciilor de aprovizionare cu apă și canalizare și asigurarea unui răspuns prompt și efectiv în caz de o criză sau situație de urgență.

Printre activitățile planificate în Program enumerăm:

► elaborarea Planului Național de Amenajare a Teritoriului – secțiunea „alimentare cu apă și canalizare”;
► extinderea și îmbunătățirea serviciilor de aprovizionare cu apă în raioanele Cahul, Vulcănești (Administrația Teritorială Autonomă Găgăuzia) și Râșcani; extinderea și îmbunătățirea infrastructurilor de ape uzate în municipiile Soroca și Comrat (construcția stațiilor de epurare a apelor uzate). O parte din bani vor fi alocați pentru un proiect-pilot de îmbunătățire a condițiilor de igienă în școli și instituții de asistență medicală din zonele rurale;
► asistență tehnică pentru APL-uri și operatorii de alimentare cu apă și canalizare, pentru a sprijini procesul de agregare în operatori regionali autorizați, conform Planului național de dezvoltare;
► dezvoltarea și implementarea unui Sistem de management al informațiilor privind alimentarea cu apă și canalizare la nivel național pentru operatori;
► asistența pentru reglementatorul național (ANRE), pentru operatorii de alimentare cu apă și canalizare și APL-uri în elaborarea tarifelor și revizuirea acestora.

De asemenea, este inclusă o componentă provizorie cu suma zero, care va permite o realocare rapidă a fondurilor creditate pentru Proiect, în scopul unei situații de urgență, conform procedurilor rapide de achiziție și debursare. Această componentă permite Guvernului să solicite AID să recalifice și să realoce surse financiare din alte componente ale Proiectului, pentru a acoperi unele necesități în situații de urgență și costurile de recuperare. Menționăm că Proiectul „Securitatea aprovizionării cu apă și sanitație în Moldova” va contribui substanțial la realizarea „Strategiei de alimentare cu apă și sanitație 2014-2030” și va îmbunătăți calitatea vieții populației, dar și condițiile de igienă la locul de muncă, în instituțiile de învățământ și în centrele de sănătate selectate.

Mai multe detalii despre proiect pot fi consultate AICI.

midr.gov.md