Ce să nu-i spui copilului, ca să-l scutești de terapie la maturitate

Este Ziua Internațională a Copiilor – zi în care îi ducem pe cei mici la concerte, le cumpărăm cornete cu înghețată, vată dulce și jucării. Dacă suntem departe, încercăm să reducem acest dor și lipsă prin a le oferi tot ce și-ar putea dori. Cu toate acestea, de cele mai multe ori, cuvintele pe care le rostesc părinții au o importanță mai mare și îi construiesc pilonii pe care se va sprijini, ulterior, personalitatea acestuia. 

În această zi, ne-am propus să vorbim cu medica psihiatră Cristina Rusu despre lucrurile pe care nu ar trebui să le spună sau să le facă părinții, pentru a-i scuti pe copiii de acum să se adreseze la psihoterapeuți când vor crește mari. 

1. „Nu”

„Să fii părinte este o funcție în care trebuie să investești. În perioada de creștere a copilului, nu jucăria este importantă, ci faptul că-i ești alături și știi să-l asculți. Dacă copilul niciodată nu a fost lăudat în fața familiei, el nu are să fie un adult plin de viață, ci unul care va avea nevoie de terapie, ca să învețe să se respecte și să se iubească…”, ne spune specialista.

Potrivit ei, din ecuația de educație a copilului, trebuie să fie eliminat cuvântul „nu”, pentru că astfel i-am pune copilului o barieră, care i-ar reduce din încredere, stima de sine și nu-i va permite să-și dezvolte o personalitate puternică. „Copilul are propria părere, iar maturii trebuie să-l lase și să greșească, dar într-o măsură în care să nu aibă de suferit. Trebuie să-l ghidăm, dar de departe”, explică medica Cristina Rusu.

2. „Petrică face asta, dar tu?”

Mulți părinți fac greșeala de a își compara copilul cu alți copii de aceeași vârstă sau cu rude, considerând că astfel îi vor motiva să învețe, să se comporte într-un fel, etc. În realitate însă, aceste comparații diminuează din simțul individualității copilului și îl fac să se simtă lipsit de valoare. Pentru a îl ajuta pe copil să obțină rezultate mai bune, atât școlare cât și extrașcolare, soluția care ar trebui încercată de părinți nu este comparația cu alți colegi de clasă care au obținut note mai mari, ci încurajarea de a se implica mai mult și evidențierea aspectelor pozitive la propriul copil, punerea în valoare a calităților acestuia, „dar și să-l întrebe: te pot ajuta cu ceva? Am văzut că asta faci bine, dar aici te ciocnești cu careva impedimente, poate încercăm să le soluționăm împreună?”, menționează medica. 

3. „Tu nu ești așa…! Tu nu  ai dreptate! Tu nu ai făcut corect!”

Vârsta de 14 ani este una dintre cele mai sensibile și dificile perioade pentru copii. Este momentul când ajung la o răscruce și trebuie să decidă încotro să meargă. „Și anume atunci trebuie să demonstrăm că suntem alături de ei și să nu-i judecăm. Iar dacă spui continuu: Tu nu ești așa…! Tu nu  ai dreptate! Tu nu ai făcut corect! – contribuim la creșterea unui adult nesigur, izolat și frustrat”, spune specialista, remarcând că misiunea părinților este și de a implica pe cei mici în societate și de a-i învăța că părerea lor contează. „De cele mai multe ori părinții prea mult se concentrează pe părțile negative ale copiilor și astfel nu mai ajung să le vadă pe cele pozitive. De aceea, trebuie să căutăm partea bună a lucrurilor și așa să-i ajutăm să depășească anumite probleme”, menționează Cristina Rusu. 

4. „Nu ești în stare de nimic bun”; „Să-ți fie rușine pentru tot ce ai făcut”

Astfel de replici îl fac pe copil să se simtă tot timpul vinovat, dispare încrederea în sine, este mai tăcut, are frica de a-și exprima sentimentele și trăirile, iar acest lucru îl va încuraja să mintă, pentru a fi pe placul părinților. Cu trecerea timpului însă, copilul se va îndepărta de părinți și se va simți nefericit și în nesiguranță.

„În acest context este important să observăm nevoile copilului, să îi ascultăm opinia și atunci când observăm că ceva nu este bine să încercăm să discutăm cu el și să-i oferim posibilitatea să se deschidă. Este important ca el să găsească mereu în noi un aliat care îl înțelege și nu îl judecă”, spune specialista. 

5. „Dacă nu ești cuminte, plec și nu mă mai vezi!”; „Mă faci de rușine!”; „Mă scoți din minți!”; „Sunt mama/tatăl ta/tău. Știu eu mai bine”

De multe ori părinții își pierd răbdarea, fiind adesea prea obosiți. Cu toate acestea, specialista recomandă să fim atenți la felul cum discutăm cu copilul nostru. Un copil crescut într-un mediu armonios, este mai înțelegător și are șanse mai mari să ajungă un adult fericit și „sănătos” din punct de vedere psihic. „Mai mult de atât: învățând cum să discuți cu copilul tău, și tu de asemenea vei observa că ești stăpân pe situație. Astfel, nu vei mai fi la fel de stresat”, conchide Cristina Rusu.

Sunt jurnalistă din 2015. Dacă la început m-am delectat cu presa tipărită, din 2018 am pășit în lumea presei online. În toată această perioadă am descoperit oameni, locuri și istorii. Toate acestea mi-au arătat că viața e o paletă de culori pe care-mi place să o descriu prin cuvinte și condimentez cu fotografii.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.