image
Sursa foto: gov.md

Guvernul a aprobat Regulamentul cu privire la demolarea construcțiilor neautorizate și defrișare, aplicat la nivel național

Cabinetul de miniștri a aprobat, astăzi, Regulamentul cu privire la modul de demolare a construcțiilor neautorizate și de defrișare a arborilor și arbuștilor.

Documentul, elaborat de Ministerul Justiției, stabilește competențele și condițiile de executare a lucrărilor de demolare și de defrișare.

„Prin intermediul acestui Regulament, se urmărește crearea unui cadru normativ unitar, care să reglementeze procedura de demolare a construcțiilor neautorizate sau defrișare a arborilor și arbuștilor, dispusă în calitate de măsură de siguranță de către instanța de judecată, și astfel să fie excluse abordările diferențiate de la caz la caz sau de la o localitate la alta. În acest fel, vor fi create premise suplimentare pentru asigurarea unei echități și respectarea drepturilor tuturor părților implicate în procedura de demolare sau defrișare”, a explicat ministrul Sergiu Litvinenco.

De asemenea, Regulamentul prevede etapele procesului de demolare sau defrișare care trebuie parcurse, pentru a asigura atât o transparență, cât și o corectitudine a procedurilor respective. Astfel, după ce instanța de judecată va dispune demolarea construcțiilor neautorizate sau defrișarea arborilor și arbuștilor, autoritatea publică responsabilă conform prevederilor Regulamentului va înmâna contravenientului prescripția privind executarea benevolă a dispozițiilor documentului executoriu. 

În situațiile în care proprietarul nu se va conforma sau va tergiversa executarea documentului prin care s-a dispus demolarea, autoritatea responsabilă va emite direct dispoziția de executare silită a lucrărilor de demolare a construcțiilor neautorizate sau de defrișare a arborilor și arbuștilor.

În acest caz, cheltuielile pentru executarea lucrărilor de demolare sau defrișare, dar și cheltuielile pentru serviciile de încărcare, transportare și depozitare a bunurilor sau materialelor rezultate în urma demolării sau defrișării vor fi suportate de către proprietar.

Plățile se vor achita în baza calculelor prezentate de către agentul economic care a prestat serviciul în cauză.

Noutăţile partenerilor

comentarii: