image
Sursa foto: Profimedia

Telescopul spațial Hubble transmite imagini direct din inima unei galaxii uimitoare

Telescopul spațial Hubble ne arată imagini direct din inima unei galaxii uimitoare. Observatorul a surprins această perspectivă frontală a unei galaxii spiralate de mare design, numită NGC 3631, situată la aproximativ 53 de milioane de ani-lumină distanță de Pământ. Sistemul ceresc poate fi găsit în direcția constelației Ursa Major.

Aceste galaxii distinctive au brațe care par să se înfășoare în jurul structurii galaxiei, precum și în inima galaxiei, scrie CNN. Brațele galaxiei NGC 3631 sunt pline de regiuni luminoase în care se nasc stele, precum și de zone întunecate, cu praf.

Stelele se formează în brațele spiralei datorită unui blocaj de materie. Materialul care se mișcă mai încet în interiorul galaxiei poate stagna, aducând gazul și praful necesare pentru a crea stelele împreună în partea interioară a brațelor spiralei.

Pe măsură ce această acumulare de materie devine mai densă, se produce un colaps gravitațional, ceea ce duce la nașterea de noi stele. Formarea stelelor poate fi observată în alb-albastru strălucitor în noua imagine Hubble. Alte nuanțe de albastru reprezintă lumina vizibilă, iar lumina infraroșie portocalie, care este altfel invizibilă pentru ochiul uman.

Hubble, o unealtă importantă pentru astronomi

Galaxiile spirale sunt incredibil de comune în univers, în timp ce spiralele de mare design sunt mai rare. Acestea ies în evidență datorită brațelor lor spiralate foarte bine definite.

Această imagine a fost creată cu ajutorul datelor furnizate de Camera de câmp larg 3 și de Camera avansată pentru cercetări (Advanced Camera for Surveys) de pe Hubble.

Numit în onoarea astronomului Edwin Hubble, Telescopul spațial Hubble este un observator spațial de mari dimensiuni, care a revoluționat astronomia de la lansarea și desfășurarea sa de către naveta spațială Discovery în 1990, spune NASA.

Departe de norii de ploaie, de poluarea luminoasă și de distorsiunile atmosferice, Hubble are o vedere cristalină a universului. Oamenii de știință au folosit Hubble pentru a observa unele dintre cele mai îndepărtate stele și galaxii văzute până acum, precum și planetele din sistemul nostru solar.

ProfimediaProfimedia

Noutăţile partenerilor

comentarii: