image
Sursa foto: unidadeditorial.es

În Rusia dispar generali; Așa-zisul „măcelar din Siria”, de negăsit

Aleksandr Dvornikov, cunoscut pentru supranumele „Măcelarul din Siria”, cel pe care în luna aprilie președintele rus l-a desemnat să conducă operațiunile militare ofensive în Ucraina, nu a mai fost văzut de două săptămâni.

Armata rusă, după trei luni de război sângeros, având militarii extenuați și demoralizați, repetă exact aceleași greșeli ca și cele de la începutul lunii februarie. Mai mulți oficiali americani, printre și experți militari au declarat, pentru The New York Times, că ceea ce-i face să creadă acest lucru este dispariția subită din spațiul public a generalului Dvornikov care, în urma unui ordin dat de Putin în aprilie, conduce acțiunile militare în Ucraina. Oficialii și experții în studii de război sunt de părere că eșecurile, pierderile majore și rezultatele neînsemnate înregistrate de armata rusă în ultimele săptămâni l-au determinat pe președintele rus să-l înlăture și pe Dvornikov de la conducerea operațiunilor de ofensivă.

Aleksandr Dvornikov reprezenta la începutul lunii aprilie, când problemele de logistică a armatei ruse și moralul scăzut al soldaților deveneau tot mai evidente, planul B al Kremlinului, prin care acesta se aștepta la un succes rapid după o regrupare. Anterior, Dvornikov a luptat în cel de-al doilea război din Cecenia și apoi a condus operațiuni militare în Siria, unde devenise cunoscut pentru atacurile intense și bombardamentele nemiloase asupra zonelor rezidențiale și civililor, dar și pentru atacurile chimice asupra populației pașnice.

Ajuns la cârma operațiunilor din Ucraina, Dvornikov a stabilit o strategie mai raționalizată acțiunilor militare. Acțiunile piloților au devenit mai coordonate cu trupele de la sol pe direcția est, în Donbas. Dar „invazia rusă a continuat să bată pasul pe loc în est, fără a reuși să înainteze în vest, pentru că [generalul – n. red.] nu a reușit să schimbe caracterul armatei ruse”, menționează Frederick W. Kagan, directorul Proiectului despre Amenințări Critice în cadrul American Enterprise Institute. În plus, și generalul Breedlove punctează anumite greșeli în strategia de război a Moscovei, specificând că o pauză de doar săptămâni pentru regrupare, după eșecul asaltului asupra Kievului, a fost insuficient pentru a relansa un nou atac în est: „Când generalul Dvornikov a preluat controlul operațiunilor, forțele militare au fost aruncate înapoi în luptă prea repede. Presupun că această decizie a venit de la Moscova.”

Breedlove mai adaugă că după reluarea atacurilor, Rusia a continuat utilizarea artileriei asupra satelor și orașelor ucrainene, dar trupele ruse nu au fost capabile să susțină intens ofensiva, ceea ce ar putea să creeze dificultăți rușilor să-și păstreze chiar și teritoriile cucerite până acum, așa cum s-a întâmplat deja cu Harkov.

Și un alt oficial de la Pentagon în fosta administrație Obama, Evelyn Farkas, declară că Putin este încă prea implicat în luptă și în procesele decizionale care țin de evoluția situației pe front, fapt prin care se și explică dispariția neînțeleasă a generalului de patru stele al președintelui rus, Aleksandr Dvornikov.

„Continuăm să auzim zvonuri care spun că Putin este tot mai implicat. Iar noi știm că președinții care se implică în organizarea operațiunilor militare și luarea deciziilor de ordin militar reprezintă rețeta unui dezastru”, menționează Farkas.

Noutăţile partenerilor

comentarii: