Eșanu, despre cazul celor 13 judecători: Nu e o surpriză. Eram surprins dacă se renunța la principiul „este corect ceea ce cred eu că este corect și nu umblați voi cu teorii și interpretări”

Juristul Nicolae Eșanu spune că nu este surprins de informația despre respingerea de către președinte a unor candidaturi propuse pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. „Spun că pentru mine nu a fost o surpriză, deoarece eu aș fi fost foarte surprins dacă se renunța la principiul „este corect ceea ce cred eu că este corect și nu umblați voi cu teorii și interpretări”, scrie acesta pe Facebook.

Foto: UNIMEDIA
„Mă pot lăuda că încă din anii 2003-2004, adică înainte de a ocupa funcții publice, după ce în calitate de formator am petrecut cursuri cu mai mult de 70% dintre judecători, am declarat că, fără schimbarea majorității judecătorilor nu există șanse să avem o justiție capabilă să garanteze o calitate minim acceptabilă a actelor judecătorești.

Nu-i cunosc la fel de bine pe judecătorii actuali și nu mă hazardez să emit o opinie la fel de categorică (chiar dacă destul de mulți mi-au fost studenți și sunt convins că nu au pregătirea necesară pentru a emite acte judecătorești calitative).

Dar actele judecătorești pe care le-am citit, inclusiv ale Curții Supreme de Justiție, mai degrabă impun concluzia că lucrurile nu s-au schimbat principial. Cu toate acestea, în perioada în care am ocupat funcții publice, am militat constant contra unei eventuale proceduri de înlocuire masivă a judecătorilor, din simplul motiv că eram convins că nici guvernările de la momentul respectiv și nici societatea nu sunt pregătiți pentru aceasta și aproape garantat am fi asistat la înlocuirea „oamenilor lor cu oamenii noștri”.

Cu regret, lucrurile nu s-au schimbat prea mult. Așa că pentru mine nu este o surpriză informația despre respingerea de către președinte a unor candidaturi, care văd că șochează multă lume. Și pot chiar să vă garantez că atât doamna Președinte, cât și ceilalți care au participat la adoptarea acestei decizii sunt ferm convinși că au procedat corect. Spun că pentru mine nu a fost o surpriză, deoarece eu aș fi fost foarte surprins dacă se renunța la principiul „este corect ceea ce cred eu că este corect și nu umblați voi cu teorii și interpretări”.

Cel mai amuzant este că o bună parte dintre cei care se revoltă sau se declară surprinși se conduc, de fapt, exact de același principiu. Cum am spus de mai multe ori, noi vedem în ochiul celorlalți chiar și paiul care poate fi observat doar la microscop și ignorăm bârna din propriul ochi”, a scris Eșanu.


Șefa statului, Maia Sandu, a respins candidaturile a 13 magistrați, propuși de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru numirea în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Documentul a fost publicat pe Facebook de avocatul Vadim Vieru care s-a arătat indignat de această decizie. Solicitată de UNIMEDIA, Sorina Ștefârță, purtătoarea de cuvânt a Președinției a confirmat că președinta a trimis CSM un demers la acest subiect.


Pub