„Societatea are nevoie de știri pozitive”: Natalia Gavrilița, supărată că presa „nu scrie” că uleiul s-a ieftinit

Prim-ministra Natalia Gavrilița este supărată pe presă pentru că aceasta nu ar scrie despre faptul că uleiul s-a ieftinit, iar când uleiul era 56 de lei a văzut multe reportaje. „Eu înțeleg predilecția unor redacții pentru știri negative care generează frica la oameni, dar uneori chiar se exagerează în acest sens. Societatea noastră are nevoie și de știri bune și de încredere”, a declarat Gavrilița în cadrul ședinței de Guvern.

Foto: Trans-Oil

„Atunci când a fost lansat zvonul că uleiul urmează să se scumpească până la 56 de lei, am văzut sute de titluri în presă, fotografii, reportaje din anumite magazine. Iar acum din contra avem deja în vânzare ulei la preț nou de 34 de lei nu prea văd interes la această temă.

Ba mai mult, se găsesc magazine individuale care au un preț mai înalt și se speculează pe această temă.

Eu înțeleg predilecția unor redacții pentru știri negative care generează frica la oameni, dar uneori chiar se exagerează în acest sens. Societatea noastră are nevoie și de știri bune și încredere”, a declarat Natalia Gavrilița”, amenționat Natalia Gavrilița. 

Unimedia a scris încă pe data de 28 mai ca uleiul s-a ieftinit pana la 37 de lei.

Totodată. Trans-Oil a anunțat că va menține prețul de 29 de lei pentru un litru.

Litrul de ulei vegetal a ajuns să coste 50 de lei, mai scump cu 25%. Uleiul ambalat în sticle de plastic de 955 ml costă de la 48 la 50 de lei față de prețul anterior de 36-39 de lei. Adică s-a scumpit cu 12 lei sau cu aproximativ 25%.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, a cerut de la Consiliul Concurenței demararea anchetei pe faptul scumpirii. Acesta acuză compania Trans Oil Oficial că a profitat de situația foarte dificilă cu exportul produselor agricole din Ucraina și a început să cumpere producția de acolo cu prețuri reduse. „A micșorat prețul de achiziționare a materiei prime, a majorat semnificativ venitul de la exportul de floarea soarelui și porumbului, a lăsat mulți agricultori din Moldova cu producția la elevatoarele și fără posibilitatea comercializării acesteia, iar acum, compania a hotărât să ridice brusc prețul - Așa arată economia monopolizată”, a scris Slusari. În context, cesta declară că așteaptă „deja mult timp răspuns cu acțiuni concrete din partea autorităților abilitate”.

Consiliul Concurenței a anunțat că investighează cauzele scumpirii uleiului vegetal. Instituția a cerut documentele și informațiile relevante de la producătorul de ulei de floarea-soarelui pentru a elucida aspectele ce țin de prețul majorat.


Pub