Gavrilița indignată că nu-i sunt mediatizate deciziile de ieftinire a uleiului: Societatea are nevoie și de știri bune

01 Iun. 2022, 15:36
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
01 Iun. 2022, 15:36 // Actual //  Lupu Eduard

În debutul ședinței Guvernului primi-ministra Natalia Gavrilița s-a arătat indignată că presa nu mediatizează ieftinirea uleiului. „Chiar dacă avem ulei la un preț de 34 de lei litrul nu prea văd interes la această temă, dimpotrivă se găsesc magazinele individuale care au un preț mai înalt și se speculează pe această temă”.

Eu înțeleg predilecția unor redacții pentru știri negative care generează frică la oameni, dar uneori chiar se exagerează. Societatea noastră are nevoie și de știri bune, de încredere. Avem nevoie de a crește încrederea populației și a businessului în ziua de mâine. Ieftinirea uleiului este rezultatul unor decizii ale Guvernului pe care le-am luat împreună prin Comisia Situații Excepționale prin includerea acestui produs în lista produselor social importante. Am dat un semnal clar că nu vom accepta speculațiile nefondate și că se întrece limita bunului simț în stabilirea prețului. Or, nu este menirea mea să arăt Conciului Concurenței în ce direcții să ajungă și cum să decidă prioritățile de intervenție. Aproape oriunde e de lucru”, a declarat Gavrilița.

Gavrilța a spus că unii oameni de afaceri în Republica Moldva trebuie să înțeleagă că e bine să lucrezi cinstit pe termen lung să pui un preț corect și să construiești cu cetățenii acestei țări relații de lungă durată bazate pe respect mai ales în aceste timpuri când avem nevoie de solidaritate

Viziunea economică a regimului Plahotniuc pe care la creat a fost un în care marele bogății se construiau rapid prin jaf și delapidare și abuz, prin folosirea instituțiile statului în beneficiul unor hoți din contul celor mulți nedreptățiți. Trebuie să lucrăm să scăpăm de acest model de business bazat pe bogății create legal. Cei care nu înțeleg trecerea de la viziunea veche la cea nouă vom continua să le explicăm cum stau lucrurile și care sunt opțiunile în viitorul apropiat”, a mai punctat prim-ministra.

În opinia prim-ministrei, în Republica Moldova trebuie să se treacă la bogății create legal. „Cei care nu înțeleg trecerea de la viziunea veche la cea nouă vom continua să le explicăm. Vreau ca fiacre membru al Guvernului să prioritizeze deciziile de stabilire a prețui să intervenim acolo unde o putem face. Să ne întâlnim cu actorii din diferite domenii pentru a vedea cum putem modera chiar și prin discurs așteptările inflaționiste și tendințele de speculă”.

Acum două săptămâni prețul unui litru de ulei ajuns să coste peste 50 de lei, mai scump cu 25%. Or, după intervenția Comisiei Situației Excepționale prin includerea produsului în lista celor social importante, uleiul s-a ieftint la 34 de lei.

Realitatea Live

24 Apr. 2024, 17:31
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
24 Apr. 2024, 17:31 // Actual //  Lupu Eduard

Un proiect esențial pentru securitatea energetică a Republicii Moldova, ce implică construirea unei linii electrice aeriene de 400 kV pentru interconectarea cu România, avansează cu sprijinul partenerilor externi. Comisia economie, buget și finanțe, împreună cu Comisia politică externă și integrare europeană, a examinat proiectul de ratificare a acordului de împrumut între Moldova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, pentru realizarea Proiectului „Interconectarea rețelelor de energie electrică dintre Republica Moldova și România, faza II”.

Acordul de împrumut, în valoare de 30,8 milioane de euro, reprezentând 40% din bugetul total de 77 de milioane de euro al proiectului, va acoperi construcția liniei de 400 kV care va conecta localitățile Bălți și Suceava. Acest împrumut va avea o perioadă de rambursare de 18 ani, cu o perioadă de grație de 4 ani. Banca Europeană de Investiții va aloca încă 30,8 milioane de euro, prin realocarea unui cont de împrumut anterior, pentru implementarea primei faze a proiectului. În plus, Republica Moldova va primi un grant de 15,4 milioane de euro de la Uniunea Europeană, prin intermediul Platformei de Investiții de Vecinătate.

Proiectul nu doar va conecta rețelele electrice ale celor două țări, ci va include și reconstrucția stației electrice Bălți de 400 kV, precum și reabilitarea segmentelor de rețea electrică de transport din Republica Moldova. Aceste eforturi vor include înlocuirea elementelor de comutație și protecție, precum și a transformatoarelor electrice.

Această nouă interconexiune electrică reprezintă o etapă semnificativă în consolidarea legăturilor dintre Republica Moldova și România, având un impact pozitiv atât asupra securității energetice cât și asupra dezvoltării regionale și economice a ambelor țări.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău