12/11/2021

Teste în valoare de aproape două milioane de lei pentru examinarea în laborator a sângelui colectat de la donatori au expirat în depozite şi urmează a fi distruse. Totul ca urmare a unui conflict dintre Centrul Naţional de Transfuzie a Sângelui și o companie ce a câștigat o licitație publică.

Conflictul a pus în pericol securitatea transfuzională şi asigurarea ţării cu produse sanguine în anii 2020 și 2021, iar șefa Centrului de Transfuzie a Sângelui a ajuns chiar în arest, fiind bănuită de procurori de trucarea unor licitații şi de favorizarea anumitor companii.

singe-transfuzie

Art of Alex Buretz

Pe 7 iunie 2021, ofițerii Serviciului Protecție Internă și Anticorupție (SPIA) a Ministerului Afacerilor Interne, împreună cu procurorii anticorupţie, au reţinut trei funcţionari din cadrul Centrului Naţional de Transfuzie a Sângelui (CNTS) și a Agenţiei pentru Achiziţii Publice (AAP).

Principalul figurant în dosarul pornit de oamenii legii este şefa CNTS – Svetlana Cebotari, fostă ministră a Sănătăţii în Guvernul Pavel Filip. Pe lângă trucarea licitațiilor şi favorizarea anumitor companii, ea este acuzată şi de uz de acte false pe care le-a prezentat chiar în instanță.

„În cadrul ședinței de judecată, în rezultatul consultării juristului CNTS, directorul CNTS a prezentat acte false pentru a demonstra utilizarea testelor din rezerva medicală și nu testele agentului economic câștigător”, anunţă Ministerul Afacerilor Interne.

LICITAŢIE CU 11 AMÂNĂRI ŞI MODIFICĂRI
Unul dintre capetele de acuzare în acest caz are ca punct de pornire o sesizare depusă de omul de afaceri Tudor Ceaicovschi, şeful şi proprietarul GBG-MLD SRL. Compania s-a și judecat câteva luni cu CNTS, cerând ca instituţia să plătească costul primei tranşe de teste şi obligarea ei să preia şi lotul doi de teste, estimat la circa 2,4 milioane lei, care se afla în depozit. Detalii, AICI 

Totul început în ianuarie 2020, când a fost anunţată licitaţia publică privind achiziţionarea consumabilelor pentru realizarea Programului Naţional „Securitatea transfuzională şi autoasigurarea ţării cu produse sanguine”, conform necesităţilor pentru anul 2020. Aceasta prevedea achiziția testelor destinate analizei sângelui colectat de la donatori, ca el să nu fie infectat cu viruși de tip HIV/SIDA, Treponema (sifilis), Hepatita B sau Hepatita C.

Beneficiarul lor urma să fie CNTS, dar procedura de achiziţie a fost organizată de Centrul de Achiziţii Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS). Detalii, AICI 

Licitaţia pentru cele două loturi de teste sanguine (unul de 175.800 teste – pentru prima etapă de triere, şi al doilea de 9.408 de teste – pentru a doua etapă de triere) s-a derulat cu numeroase modificări şi amânări. În total am numărat 11 modificări a termenelor de depunere a ofertelor şi de desfăşurare a procedurii de achiziţie publică, dar şi a unor cerinţe din caietul de sarcini.

Ultimul termen a fost stabilit pentru 3 august 2020, oferte fiind depuse doar de două companii: Becor SRL şi GBG-MLD SRL. Ambele firme sunt jucători importanţi pe piaţa furnizării de echipamente şi preparate în scopuri medicale. GBG-MLD (deţinută de omul de afaceri Tudor Ceaicovschii), a făcut ofertă doar pentru primul lot, în timp ce Becor SRL (51% – Sunstring Limited din Cipru, 49% – Iurie Bezer), pentru ambele loturi. Detalii, AICI și AICI

Pe 21 august 2020, CAPCS a desemnat învingătoare ofertele companiei Becor, care a propus pentru lotul de 175.800 de teste – un preţ de 5.7 milioane de lei, iar pentru lotul doi de 9.408 de teste – 7.4 milioane de lei.

Oferta GBG-MLD SRL pentru lotul întâi, chiar dacă era cu peste două milioane lei mai ieftină (3.5 milioane de lei), a fost respinsă. Motivul invocat de CAPCS și CNTS era că GBG-MLD a ofertat „produse necorespunzătoare cerinţelor înaintate în licitaţie”.

Peste cinci zile, pe 26 august 2020, GBG-MLD SRL a depus o contestaţie la Agenţia Naţională pentru Soluţionarea Contestaţiilor (ANSC), solicitând anularea deciziei prin care Becor a fost desemnată câștigătoarea licitației şi „reevaluarea ofertelor prezentate, cu emiterea unei noi decizii”

MONOPOL PE PIAȚA PRODUSELOR SANGUINE
În afară de argumentul preţului mai mic, GBG-MLD a invocat şi faptul că testele pe care le-a ofertat sunt produse de compania americană Abbot și corespunde integral cerințelor tehnice solicitate, în timp ce oferta concurentei Becor SRL – teste produse de compania elvețiană Roche, din contra.

În plus, GBG-MLD aducea acuzaţii de trucare a licitaţiei, susţinând că elaborarea caietului de sarcini a fost făcută în așa fel, încât „alți producători din start au fost eliminați din procedura de achiziție”.

GBG-MLD (extras din decizia ANSC): Specificațiile tehnice au fost destinate produselor Roche și contestate de către noi de mai multe ori. Limitarea intenționată a concurenței a fost stabilită în cadrul ședințelor ANSC. Totodată, menționăm că chiar și la etapa evaluării ofertelor în baza criteriilor cât de cât generale, în cadrul acestei proceduri în continuare sunt promovate interesele particulare prin favorizarea distribuitorului produselor Roche Molecular Diagnostics și menținerea monopolului Roche în realizarea Programului național [de] securitate transfuzională și autoasigurarea țării cu produse sanguine.

Grupul de lucru al CNTS, care a decis câștigătorul licitației, a respins acuzaţiile de menţinere a monopolului, susţinând că, de fapt, GBG-MLD a propus teste „de o generație mai inferioară decât cele ce se aplică în ultimii trei ani în sistemul naţional de transfuzie a sângelui, astfel punând în pericol şi securitatea transfuzională, în aspect de biosiguranţă la marcheri infecţii hemotransmisibile a sângelui donat”.



ANSC, însă, a admis pretențiile GBG-MLD, constatând că firma Becor „a ofertat unele teste ce nu respectă cerințele minime prevăzute de către CAPCS în anunțul de participare” şi, pe 25 septembrie 2020, a anulat procedura de achiziţie pentru primul lot de teste.

O săptămână mai târziu, CAPCS invită companiile la procedura de negociere, fără publicarea prealabilă a unui anunț privind achiziția celor 175.800 de teste destinate CNTS. (Detalii, AICI) La ea au participat iarăși cele două companii, iar, pe 2 octombrie 2020, după două runde de examinare, câştigătoare a fost declarată oferta GBG-MLD, la un cost de 3.5 milioane de lei. Oferta Becor, mai scumpă cu circa 1,5 milioane lei, a fost respinsă.

Acum deja Becor a contestat rezultatul procedurii de negociere, susţinând că oferta concurenţilor nu corespunde specificațiilor tehnice. Unul dintre argumentele invocate – toți reagenții oferiți de GBG-MLD „necesită a fi agitați manual de cel puțin 30 ori, pentru resuspendarea microparticulelor, examinat la lumina (ceea ce este foarte subiectiv) și adăugat manual septul, pentru a împiedica evaporarea”.

Pe 29 octombrie 2020, ANSC va respinge contestaţia, constatând că firma Becor „își întemeiază pretențiile pe interpretări (aprecieri) proprii a proprietăților reagenților, calibratorilor, soluțiilor oferite de către operatorul economic desemnat câștigător”.

Astfel că, după 10 luni de proceduri de achiziţie şi contestații, Becor s-a ales cu un contract de 7,42 milioane lei (lotul doi de teste), iar GBG-MLD cu unul de două ori şi ceva mai mic ca valoare – circa 3,42 milioane lei (primul lot de teste).

CENTRUL DE TRANSFUZIE REFUZĂ TESTELE
Problemele, însă, nu s-au terminat aici. La finele anului trecut, GBG-MLD a livrat prima tranșă de 54.000 din totalul celor 175.800 de teste prevăzute de contract, la care a mai adăugat două mii cu titlu gratuit. Dar Centrul de Transfuzie a Sângelui a refuzat atât plata lor – peste un milion de lei, cât şi recepționarea celorlalte teste, în valoare de peste două milioane de lei.

tudor-ceaicovschi-via-facebook

Tudor Ceaicovschi // Foto: via Facebook

De asemenea, CNTS a cerut și rezoluțiunea contractului semnat cu GBG-MLD. Instituția a invocat nerespectarea de către companie a condițiilor contractuale, însă acţiunea nu a fost susţinută de CAPCS sau Ministerul Sănătăţii.

Toate acestea se întâmpla în timp ce la CNTS nu erau suficiente teste sanguine, centrul fiind nevoit să le aducă din alte instituții medicale din Republica Moldova.

Tudor CEAICOVSCHI, directorul GBG-MLD: Noi am livrat 56.000 de teste, [ei] le-au utilizat, dar dna [Svetlana Cebotari, directoarea CNTS] nu voia să semneze factura [de plată]. Datele aparatelor noastre arată că testele au fost validate şi utilizate, dar, prin diferite metode, se spunea că [ea] nu o să semneze facturile, documentele… Cu toate că a venit o comisie întreagă de la CAPCS de la furnizor şi de la CNTS, care a arătat că testele s-au livrat şi s-au pus în lucru, dna [Svetlana Cebotari] a refuzat să semneze factura.

În consecinţă, compania s-a adresat în instanţă, examinarea litigiului desfăşurându-se în procedură accelerată, pentru că restul testelor care trebuiau să fie livrate aveau termen de valabilitate până la finele lunii septembrie 2021.

De altfel, şi Centrul a dat în judecată firma, cerând plata unui prejudiciu material de 4.400 lei, „cauzat prin folosirea ilicită a încăperii”. Instituția se referea la o încăpere unde a fost instalat echipamentul livrat de GBG-MLD pentru procesarea testelor de sânge.

DEPENDENȚĂ DE ECHIPAMENTE
Examinarea cauzei şi deliberările din timpul procesului de judecată au scos la iveală modul în care o instituţie medicală poate deveni dependentă de echipamentele livrate de un producător şi, în consecinţă, apar riscuri pentru securitatea transfuzională.

Astfel, la momentul anunțării licitației, CNTS avea în dotare utilaj livrat anterior de Becor, la care însă nu puteau fi procesate testele de sânge pe care urma să le primească de la GBG-MLD. Aşa că ultima a livrat şi instalat, cu titlu gratuit, echipamentul, reagenţii şi consumabilele necesare la efectuarea testării.

Doar că echipamentul livrat de GBG-MDL avea o serie disfuncționalități, avea să susțină Silvia Roşca, directoare adjunctă a CNTS, în fața instanței de judecată. Conform mărturiilor acesteia, echipamentul dădea erori zilnic, ceea ce punea în pericol rezultatele testelor, inclusiv prin faptul că sărea capacul dispozitivului în care se efectuau testele.

Reprezentanţii companiei au recunoscut disfuncţionalităţile, dar au susținut că ele au fost remediate operativ şi, într-un final, corectitudinea rezultatelor nu a fost pusă în pericol.

În cele din urmă, părțile au semnat o tranzacţie de împăcare. Astfel, compania a renunțat la o parte din pretenţiile sale, cu condiţia ca Centrul de Transfuzie a Sângelui să-i achite un milion de lei pentru cele 54.000 de teste livrate şi să accepte utilizarea a încă 13.000 de teste.

Restul circa 109.000 de teste, în valoare de două milioane lei, adică mai mult de 60% din volumul total al achiziţiei publice, au rămas în depozitul companiei şi urmează a fi casate.

Ecaterina ŞUNTOVA, reprezentantă a GBG-MDL: Cu ele nu mai ai ce face. Aceasta este pierderea companiei, pentru că noi le-am achitat la producător… Noi am mers la compromisul acesta și pentru ca să ne fie semnată prima factură. Adică să fie transferați banii pentru primul lot. Dacă mergeam în judecată, apoi totul ar fi durat foarte mult. Am mers la aceasta, pentru a obține măcar ceva.

Însă înțelegerea dintre CNTS și GBG-MLD nu a fost deja pe placul celuilalt participant la licitație – Becor. Astfel, compania a atacat la Curtea de Apel Chișinău încheierea primei instanțe care a confirmat tranzacția de împăcare, solicitând casarea ei și remiterea cauzei la rejudecare în fond. Judecătorii de la apel au amânat examinarea recursului pentru data de 15 noiembrie 2021. Detalii, AICI 

Alexandru LEVINSCHII, avocatul Becor SRL: Noi considerăm că procesul nu se putea solda cu încheierea unei tranzacții cel puțin fără a pune în discuție cu toate părțile și de a obține un acord privind încheierea unei tranzacții. Noi am valorificat un drept pe care ni-l oferă legea. […] Aveam foarte multe suspiciuni referitor la speța respectivă încă de la bun început.

Între timp, în martie 2021, pe când GBG-MLD abia mergea în instanţă să solicite obligarea CNTS să-i achite costul testelor livrate la finele anului 2020, compania a câştigat o nouă licitaţie pentru livrarea a 260.300 de teste sanguine în valoare de circa 4,3 milioane lei. Beneficiarul achiziției publice la fel este CNTS, doar că, de această dată, nu au mai apărut probleme şi conflicte. Detalii, AICI 

svetlana-cebotari

Svetlana Cebotari // Foto: via Facebook

SOARTA ȘEFEI DE LA CENTRUL DE TRANSFUZIE
Pe de altă parte, continuă ancheta penală în dosarul în care Svetlana Cebotari, șefa suspendată CNTS, are statut de învinuită pentru abuz în serviciu și escrocherie. Grigore Clevadî, procurorul de caz, spune că Cebotari are acum doar obligația de a se prezenta la organul de urmărire penală.

Borislav Babenco, avocatul Svetlanei Cebotari, ne-a declarat că clienta sa se consideră nevinovată, iar dosarul penal pornit de oamenii legii ar fi în interesele cuiva. Totodată, el susţine că, prin intermediul plângerii depuse contra clientei sale, compania GBG-MLD şi-a rezolvat problemele financiare pe care le avea. În plus, el reclamă şi faptul că, pe parcursul anchetei, în presă au fost publicate informaţii din dosar la care nici el încă nu a avut acces.

Borislav BABENCO: Ne vom strădui, pe parcursul urmăririi penale, să demonstrăm nevinovăţia, necătând că noi nu trebuie să demonstrăm nevinovăţia. Considerăm că e un abuz din partea statului în privinţa ei. Clienta mea a acţionat, din contra, în interesele statului.

Ion PREAȘCA

Editare: Nicolae CUȘCHEVICI
Fact-checking: Dumitru STOIANOV
Caricatură: Art of Alex Buretz


bb-disclaimer-01



Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol