12/04/2022

În 2018, când pregăteam pentru publicare „[VIDEO] Bani din caritate” – o anchetă despre intervenții chirurgicale simulate peste hotare, dar pentru care s-au colectat sume impunătoare de bani din donațiile oamenilor, intuiam că apariția ei va provoca inclusiv reacții negative, reieșind din sensibilitatea subiectului.

Totuși, previziunile noastre au fost cu mult sub ceea ce a urmat – atac organizat asupra jurnaliștilor RISE Moldova, mesaje acuzatoare concertate pe rețelele sociale, o conferință de presă cu insinuări nefondate și chiar un protest la ușa redacției. Ulterior, lucrurile s-au mutat din online în sala de judecată. Rând pe rând, RISE Moldova a recepționat cinci cereri de chemare în judecată.

grafic_banidincaritate_risemd
.
PROCESELE „ONOAREI”
Cu cereri împotriva RISE s-au adresat în instanță Fundația „Sf. Gheorghe” – cea care administrează platforma www.caritate.md, Alexandru Rusnac și Sergiu Diaconu – fondatori ai „Sf. Gheorghe”, și Svetlana Sainsus – cofondatoarea www.caritate.md. Deși toate cererile au fost depuse separat, ele au avut același subiect – apărarea onoarei, demnităţii și reputaţiei profesionale.

Până în prezent, instanța a pus punct doar într-una dintre ele – în cazul cererii de chemare în judecată depusă de Alexandru Rusnac. Judecătoria Chișinău i-a respins cererea, decizia primei instanțe fiind menținută de Curtea de Apel Chișinău și a devenit definitivă și irevocabilă după ce Rusnac nu a mai atacat-o la Curtea Supremă de Justiție.

În ce privește restul cererilor – depuse de Fundația „Sf. Gheorghe”, Sergiu Diaconu și Svetlana Sainsus – instanța încă nu s-a pronunțat. Cererile lor au fost conexate într-o singură cauză, examinarea ei fiind pe rol la Judecătoria Chișinău.

PROCESUL „FOTOGRAFIEI”
Cu o cerere de chemare în judecată împotriva RISE Moldova s-a mai adresat și Tamara Sainsus, mama cofondatoarei platformei www.caritate.md. În cazul ei nu a mai fost vorba de apărarea onoarei, ci de faptul că am folosit o fotografie cu ea fără să-i obținem acordul, astfel încălcându-i dreptul la viaţa privată și la imagine.

După un proces care a durat trei ani, instanțele din Republica Moldova i-au dat dreptate definitiv Tamarei Sainsus. Deși suntem în total dezacord cu o astfel de decizie, intenționând să raportăm cazul la CtEDO, totuși avem obligația de a executa soluția dictată de instanțele naționale.

Respectiv, în temeiul Hotărârii Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 12 februarie 2020, ne cerem scuze „pentru utilizarea ilegală” a fotografiei „reclamantei Sainsus Tamara”.

screen-decizie-ts-vs-rise-1

Mai mult, instanța ne obligă și să retragem „imaginile reclamantei Sainsus Tamara” din ancheta video. Dar pentru că acest lucru este imposibil fără ștergerea integrală a materialului de pe canalul RISE Moldova de Youtube, am decis să-l blocăm cel puțin până în momentul în care CtEDO se va pronunța pe marginea cazului.

Între timp, o versiune a materialului editată ca urmare a deciziei instanțelor naționale este în continuare disponibilă pe canalul RISE Moldova de Youtube.


Preluarea articolelor de pe www.rise.md se realizează în limita maximă de 1.000 de semne. În mod obligatoriu, trebuie citată sursa și autorul informației, iar în cazul portalurilor informaționale trebuie indicat și linkul direct la sursă. Preluarea integrală se poate realiza doar în condițiile unui acord încheiat cu RISE Moldova. Materialele de pe platforma on-line www.rise.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din R. Moldova.

RISE LEAKS

Comenteaza acest articol