image
Sursa foto: Jurnal.md / Nadejda Roșcovanu

Igor Grosu: Neutralitatea nu e decorație care se pune pe perete; Vom investi în forțele noastre armate

Republica Moldova își va întări capacitățile forțelor armate, atât în cadrul parteneriatelor pe care le are, dar și va analiza și alte oportunități care ar putea veni din partea țărilor prietene. Este declarația președintelui Parlamentului, Igor Grosu, făcută astăzi la conferința de presă, susținută împreună cu președinții de Parlament din Statele Baltice și Nordice (NB8).

„Neutralitatea nu este o decorație care se pune pe perete ca să arate frumos, ea trebuie apărată. Autoritățile vor întări capacitățile de apărare ale Republcii Moldova, vom investi în forțele noastre armate, lucru care din păcate nu prea s-a făcut de 30 de ani. Și neutralitatea trebuie apărată. Vom face acest lucru atât în cadrul parteneriatelor care le avem și vom considera și alte oportunități care pot veni din partea țărilor prietene”, a declarat Igor Grosu.

Președintele Parlamentului a adăugat că, în prezent, nu există pericol imenent de răspândire a conflictului militar pe teritoriul Republicii Moldova.

„Invazia rusă în Ucraina are repercursiuni și la capitolul securitate asupra Republicii Moldova. Înțelegem și vedem acest lucru, auzim declarațiile unor oficiali ruși, ceea ce nu credem că ceva întâmplător. Cu toate acestea, din analizele și informațiile pe care le avem la dispoziție, nu vedem un pericol imenent de ecaladare pe teritoriul Republicii Moldova”, a adăugat Igor Grosu.

Săptămâna trecută, și președintele RM, Maia Sandu, a declarat că Republica Moldova este o țară neutră, dar are un sector de apărare destul de slab, care trebuie fortificat și consolidat. Șefa statului a făcut acest comentariu în contextul declarațiilor ministrului de externe al Marii Britanii, Liz Truss, privind necesitatea echipării Republicii Moldova după standardele NATO.

Noutăţile partenerilor

comentarii: