image
Sursa foto: ankasam.org

Referendumul privind alipirea Osetiei de Sud la Rusia a fost AMÂNAT

Liderul regiunii separatiste a Georgiei, așa-numita „Republica Osetia de Sud”, a amânat referendumul consultativ privind alipirea regiunii la Federația Rusă, programat anterior pentru 17 iulie.

Alan Gagloev, liderul regiunii separatiste, a stopat acțiunile ordinului de inițiere a referendumului ce urma să se desfășoare în Osetia de Sud în vara acestui an. Într-o declarație publicată pe site-ul președintelui regiunii se spune că „este de neacceptat ca această decizie să fie luată în mod unilateral, fiind o chestiune care ține inclusiv de drepturile și interesele Federației Ruse”, dar că spirijină în continuare „inițiativa cetățenilor Osetiei de Sud privind o alipire la Federația Rusă în viitor”.

Referendumul de unire a Osetiei de Sud cu Rusia a fost stabilit încă de către fostul președinte al regiunii separatiste, Anatolii Bibilov. El a semnat decretul privind organizarea consultării cetățenilor pe 13 mai curent, dată la care acesta deja pierduse alegerile prezidențiale din regiune în fața contracandidatului său, actualul președinte Alan Glagoev.

Kremlinul, la rândul său, la sfârșitul acestei luni a declarat că nu este implicat și nu se va implica în organizarea referendumului, dar a recomdat autorităților locale „să se gândească la formularea întrebării ce urmează a fi adresată cetățenilor”.

Majoritatea țărilor nu recunosc independența Osetiei de Sud, la fel cum nu recunosc nici rezultatele așa-ziselor „alegeri prezidențiale” organizate cu regularitate în regiune.

Noutăţile partenerilor

comentarii: