Eroare de comunicare la CSE: Tariful la gaz nu va fi revăzut astăzi. Explicația responsabililor
Ședința Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, la care urma să fie aprobat tariful la gaz din 1 iunie, se amână. Potrivit reprezentanților Guvernului, în comunicatul emis ieri după ședința Comisiei pentru Situații Excepționale a fost admisă o greșeală.
Foto: UNIMEDIA

Inițial, în comunicat se menționa că astăzi, ANRE ar urma să aprobe noul preț.

Iată versiunea modificată.

Solicitată de UNIMEDIA, Anastasia Taburcean, purtătoarea de cuvânt de la Guvern, ne-a spus că a fost o greșeală.

„Ce ține de comunicat da, a fost o greșeală, a fost inclusă o fraza care a fost scoasă în timpul ședinței”, ne-a spus aceasta.

Tariful la gaz din 1 iunie ar putea fi de 24 de lei pe m3. Compania Moldovagaz a înaintat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică o cerere privind creșterea tarifului mediu pentru furnizarea gazelor naturale consumatorilor finali la prețuri reglementate pentru anul 2022. Astfel conform proiectului calculelor prezentate, tariful la gazele naturale furnizate la punctele de ieșire din rețelele de distribuție de presiune joasă se propune să fie majorat de la 14 060 de lei până 22 229 pentru o mie de metri cubi sau cu 58,1%.

Recent, Vadim Ceban, șeful Moldovagaz, a anunțat tariful va crește. „Conform logicii metodologiei de calcul, noi trebuie să solicităm majorarea tarifului. Acum tariful este de 15,49 de lei, astăzi noi trebuie să avem un tarif pentru consumatorul final de 21 de lei pentru un metru cub”, a declarat Ceban.

Prețul de achiziție al gazelor naturale pentru luna mai este mai mic în comparație cu cel din luna aprilie. Mai exact, Republica Moldova va achită 919 de dolari pentru o mie de metri cubi de gaze naturale.


Pub