Gazprom închide robinetul și pentru Țările de Jos, după refuzul de a achita livrările de gaz în ruble

Gazprom confirmă sistarea completă a livrărilor de gaz către traderul olandez de gaze GasTerra din cauza refuzului de a efectua plata în ruble, scrie tass.ru. Astfel, începând de astăzi, Gazprom oprește livrările către Țările de Jos.

Foto:

„Gazprom a oprit complet livrările de gaz către GasTerra B.V. (Olanda) din cauza neachitării în ruble. Până la sfârșitul zilei lucrătoare din 30 mai, Gazprom Export nu a primit plata pentru livrările de gaze din aprilie pentru GasTerra B.V. în conformitate cu Decretul președintelui Federației Ruse nr. 172 din 31 martie 2022”, se arată în comunicatul emis de Gazprom.

Oprirea livrărilor Gazprom înseamnă că aproximativ 2 miliarde de metri cubi de gaz contractat nu vor mai fi livrați, în condițiile în care contractul semnat cu Rusia, care nu prevedea plata în ruble, se încheie în 1 octombrie 2022.

Compania olandeză a anticipat însă că rușii vor lua această decizie și a început să achiziționeze gaz din alte surse.Ministerul Economiei și Climei de la Amsterdam și-a exprimat susținerea față de decizia Gasterra într-un mesaj pe Twitter. Conform autorităților olandeze, oprirea gazului rusesc nu va avea consecințe în ce privește rezervele fizice de gaz naturale livrate spre locuințele olandezilor și nu va afecta nici companiile din această țară. Țările de Jos consumă aproximativ 40 miliarde de metri cubi de gaz natural, dintre care aproximativ 5 miliarde veneau din Rusia, transmite digi24.ro.

La data de 23 martie, Putin a cerut Gazprom să schimbe contractele cu SUA și țările UE pentru gaz, astfel în cât plățile să fie realizate în ruble.

Invocând refuzul său de a respecta noile cerințe ale furnizorului, după Polonia, Gazprom a oprit livrările de gaze și către Bulgaria, la sfârșitul lunii aprilie.

La data de 20 mai, Gazprom a închis robinetul și pentru Finlanda.


Pub