(stop cadru) Maia Sandu: Dacă avem armată e firesc să nu meargă cu sapa, să aibă niște echipamente

Șefa statului, Maia Sandu, spune că țara noastră nu planifică să cumpere echipament militar, dar le va accepta pe cele care vor fi veni sub formă de donații. „Există multe speculații la acest subiect. Repet - Moldova nu planifică să atace vreo țară, este pașnică și își dorește să fie pace în regiune și în lume. RM are neutralitatea scrisă în Constituție, dar are armată, pentru că neutralitatea nu înseamnă automat că nimeni, niciodată nu va atenta la integritatea teritorială a RM”, a spus Sandu, la În profunzime, de la ProTV.

Foto: UNIMEDIA

„În Constituția noastră nu este scris că nu avem armată, dreptul să o avem, dreptul să aibă arme. Nu s-a făcut nimic să fie echipată.

Dacă stăm să ne uităm la alte țări neutre, au armate puternice, pentru că neutru înseamnă să nu participi într-o coaliție, dar singuri îți asiguri apărarea.

Noi suntem neutri în Constituție, dar cine ne apără în caz de ceva? Acum repet, trebuie să îmbunătățim capacitatea armatei cu anumite mijloace care au nevoie. Am primit din partea UE anumite ajutoare, arme neletale, acum o să discutăm cu ministerul Apărării să vedem de ce este nevoie. Dacă avem armată e firesc să nu meargă cu sapa, să aibă niște echipamente”, a spus Sandu.

Ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, a declarat că „Moldova trebuie echipată conform standardelor NATO”, pentru a putea face față unui eventual atac din partea Rusiei. Truss a declarat că au avut loc discuții cu aliații despre cum să ajute națiunile mai mici să se apere.

Moscova a spus că va urmări reacția țării noastre referitor la afirmația ministrei britanice.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a criticat declarațiile făcute de ministra de Externe a Marii Britanii, Liz Truss, și spune că un astfel de ajutor nu ar face decât să supună riscurilor țara. „Soldații și cetățenii pot deveni carne de tun”, a declarat Dodon.

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, nu vede o problemă în livrarea de armament Moldovei de către NATO atâta timp cât se face într-un cadru civilizat, transparent, democratic. „Nu văd probleme, păstrăm statului de neutralitate”, a declarat Igor Grosu.

Ministrul de Externe spune că la moment Guvernul poartă o dezbatere internă despre faptul dacă trebuie să accepte sau nu arme letale oferite de țări NATO pentru a întări capacitatea de apărare țării. „Încă nu s-a luat o decizie”, a precizat ministrul.

Șefa statului, Maia Sandu, nu a avut discuții cu NATO despre livrarea de armament către Republica Moldova. Aceasta a menționat că a văzut declarații în presă. Totodată, președinta susține că țara noastră „are un sector de apărare destul de slab și acest sector de apărare trebuie consolidat, fortificat”.


Pub