„ANRE să fie lichidată”. PSRM: Guvernul să-și asume răspunderea pentru formarea prețurilor

Deputații PSRM acuză guvernarea de neprofesionalism și nedorință de a gestiona situația de pe piața carburanților și din economie în general. În acest context, Vlad Batrîncea și Petru Burduja cer lichidarea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică și trecerea competențelor acesteia către Guvern.

Foto:

Deputatul PSRM Petru Burduja susține că, „creșterea zilnică a prețurilor la carburanți devine o povară psihologică pentru cetățeni, pentru oamenii de afaceri și întreaga țară, dar nici ANRE – regulatorul național și nici Guvernul nu întreprind acțiuni eficiente de îmbunătățire a situației și nici nu dau explicații clare în acest sens”.

Totodată, deputatul a vociferat mai multe cifre cu privire la veniturile mari pe care le obține ANRE din taxele impuse cetățenilor la carburanți: „În anul 2021 venitul încasat de ANRE din taxele de reglementare achitate de cetățean la fiecare litru de combustibil, a fost de peste 113 mln. lei, dintre care 84 de mln. au constituit cheltuieli administrative, inclusiv circa 70 de mln. – cheltuieli salariale. În medie, fiecare conducător al Agenției, potrivit declarației de avere, primește circa 1 mln. de lei anual și pe ei îi aranjează această creștere a prețurilor”, a remarcat Burduja, adăugând că opoziția a venit cu mai multe propuneri de ameliorare a situației, dar nu a fost auzită.

Vlad Batrîncea a remarcat că „actuala guvernare este incapabilă să aducă schimbări în domeniu și să modifice mecanismul existent de stabilire a prețurilor la carburanți, chiar dacă are toate instrumentele la îndemână pentru a face politici în interesul cetățenilor”.

„Azi un cetățean a scris pe Facebook: “Paradox, ANRE este finanțată cu procent din prețul la combustibil, respectiv, cu cât este mai mare prețul la combustibil, cu atât sunt mai mari salariile celor de la ANRE. Întrebare, această instituție este interesată să diminueze prețul?”. În sfârșit și cetățenii Republicii Moldova înțeleg că această Agenție nu face nimic pentru a ajuta cetățenii și pentru a diminua prețul. Avem un regulator incapabil să aducă schimbări și să propună mecanisme. Cerem lichidarea acestei instituții și transmiterea competențelor ei către Guvern, ministerul Economiei. Considerăm că Guvernul trebuie să-și asume răspunderea pentru formarea prețurilor și să ajute cetățenii Republicii Moldova. Guvernul azi nu are politici clare pentru a stimula economia, producerea autohtonă și face tot posibilul de a favoriza importatorii”, a declarat Batrîncea.

Vicepreședintele Parlamentului este de părerea că și întreg Guvernul Gavrilița trebuie să își dea demisia, pentru că a eșuat în gestionarea situației economice și sociale: „Justificarea banală că de vină sunt criza regională, globală sau cineva, nu este valabilă și credibilă pentru cetățenii Republicii Moldova. Ori vă implicați plenar și ajutați cetățenii, ori trebuie să plecați”, a concluzionat Batrîncea.

Batrîncea a mai adăugat că ANRE a început să majoreze, zilnic, prețurile la carburanți, după ce guvernarea PAS a modificat legea cu privire la piața petrolieră.



Pub