Contractul cu Cuciurgan, dar și cel cu întreprinderea ucraineană, prelungite cu încă o lună: Care e prețul mediu al curentului

Energocom a prelungit contractul pentru încă o lună la prețul de 59,90 per megawatt-oră pentru energie electrică cu Centrala de la Cuciurgan. Despre aceasta a anunțat vicepremierul Andrei Spînu. Totodată, Energocom va semna un contract de livrare a 30% de energie în bază cu EnergoAtom (companie de stat ucraineană). Prețul mediu ponderat al energiei electrice pentru luna iunie va fi de aproximativ 65.03 USD/MWh, a menționat Spînu.

Foto: UNIMEDIA

Vreau să vă informez despre ultimele decizii referitor la situația livrărilor de energie electrică pentru luna iunie. Energocom a prelungit contractul pentru încă o lună la prețul de 59.90 USD/MWh cu MGRES. Suplimentar, Energocom va semna un contract de livrare a 30% de energie în bază cu EnergoAtom (companie de stat ucraineană). Prețul mediu ponderat al energiei electrice pentru luna iunie va fi de aproximativ 65.03 USD/MWh.


Suplimentar, începând cu ziua de mâine intră în vigoare Regulile piaței energiei electrice. Ne aliniem la practicile europene în ceea ce privește organizarea pieței angro de energie electrică. Noutatea presupune, în special, organizarea unei piețe de echilibrare și un mecanism de plată a dezechilibrelor. Aceste mecanisme se aplică între participanții la piața angro de energie și nu afectează direct consumatorii finali. După multe amânări, astăzi, putem spune că ne apropiem de standardele europene în acest sector. Suntem hotărâți să ducem reformele până la capăt”, a scris Spînu pe pagina sa de Facebook.

SA „Energocom” va încheia contracte de achiziție a energiei electrice în baza negocierilor directe, în scopul asigurării cu energie electrică a consumatorilor pentru luna iunie 2022. O măsură în acest sens a fost adoptată de membrii Comisiei pentru Situații Excepționale.

Contractul prin care țara noastră va suplini necesarul de curent electric pentru luna mai în valoare de 30% din Ucraina a fost semnat. Agenția Proprietății Publice a anunțat că Energocom a semnat un contract de achiziție cu compania ucraineană Ukrhidroenergo, „conform prevederilor dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale din 29 aprilie”. Prețul de achiziție nu este anunțat public, la solicitarea părții ucrainene, explică instituția. Premier Energy anunța că a semnat acordul adițional la contractul de achiziție a energiei electrice cu furnizorul S.A. „Energocom” ce prevede procurarea a 30 % din volumul necesar al energiei electrice în perioada 12-31 mai 2022, la un preț de 84,74 dolari/MWh.


Pub