Autorizația de mediu pentru Uzina de la Rîbnița, prelungită cu încă o lună. Noile decizii, adoptate de CSE
Termenul de valabilitate a Autorizației de mediu privind gestionarea deşeurilor și a Autorizației de emisie a poluanților în atmosferă de la surse fixe, eliberată pentru SATD „Uzina Metalurgică Moldovenească” a fost prelungit, până la 30 iunie 2022. O asemenea decizie a fost luată în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale.
Foto: rise.md
„Membrii CSE au aprobat și noi măsuri de promovare a exportului de produse agricole perisabile de origine din Republica Moldova. În acest sens, Serviciul Vamal împreună cu Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) urmează să elaboreze și să aprobe procedura de realizare a exportului acestor produse prin culoare verzi, instituite la posturile vamale de frontieră.

CSE a aprobat procedura de introducere, de către agenții economici din regiunile de est ale țării, a mărfurilor incluse în Registrul de omologare a produselor de uz fitosanitar și a fertilizanților al Republicii Moldova. Astfel, comercianții urmează să prezinte la Posturile de Inspecție la frontieră ale ANSA o Declarație, în baza modelului anexat la Dispoziție”, se menționează într-un comunicat emis de Guvern.

Uzina metalurgică de la Rîbnița și-a reluat activitatea din 10 mai, după o pauză de o lună, scrie presa din stânga Nistrului. Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari a venit cu noi acuzații. Acesta susține că uzina lucrează doar noaptea cu filtrele deconectate. „În fiecare noapte și dimineață un fum toxic se mișcă masiv preponderent în direcția orașului Rezina și satelor Mateuți și Cerna”, a menționat acesta.

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), de comun cu Serviciul Vamal, investighează faptul unor pretinse acțiuni ilegale de introducere în țară a deșeurilor de metal, la începutul lunii martie curent, destinate unei uzine metalurgice din stânga Nistrului.

Una dintre companiile ce exportă fontă la uzina de la Rîbnița îl va acționa în judecată pe fostul deputat al Platformei Da Alexandr Slusari. Este vorba despre MMS Minerals and Metals Solutions, înregistrată în România, care aduce fontă la uzina de la Rîbnița de circa cinci ani. Administratorul companiei, Radomir Șeremet a declarat, în exclusivitate pentru UNIMEDIA, că informațiile lansate în ultimul timp în spațiul public, în special de către vicepreședintele unui partid politic, Alexandr Slusari, sunt false și manipulatoare, iar în spatele acestora stau interese ale unor persoane monopolizatoare pe piața metalelor din Republica Moldova.

Fostul deputat al Platformei DA, Alexandr Slusari, a acuzat anterior autoritățile de contrabandă, după ce mai multe camioane au fost trase pe dreapta la Rezina. Acesta a publicat mai multe imaginii cu camioane și afirmă că „oficial se transportă fontă, dar cu ochiul liber se vede că sunt deșeuri de cea mai proastă calitate”.

La data de 17 februarie acesta a publicat pe pagina sa de Facebook un video în care mai multe camioane cu fier uzat s-ar fi deplasat spre Uzina Metalurgică de la Rîbnița. „Iată că pilonul economic al regimului separatist nu cunoaște că el nu are autorizație, lucrează în continuare bine mersi și nu achită niciun bănuț în bugetul Moldovei”, a comentat Slusari.

Atenționăm că interdicția la importul deșeurilor de metale feroase din UE nu a fost scoasă pentru Republica Moldova. Agenții economici înregistrați în Republica Moldova, ce dețin autorizație de gestionare a deșeurilor au posibilitate să colecteze, transporte, valorifice și elimine deșeurile. Cei care nu dețin astfel de autorizații sunt sancționați conform legii de organele de drept și mediu. Totodată, precizăm că interdicția de import se referă la deșeuri de metale feroase și neferoase, dar nu la materia primă, care nici nu este obiectul autorizației de mediu”, a venit cu explicații ministerul Mediului, după publicarea imaginilor.

Despre faptul că Uzina Metalurgică ar activa în continuare, fără autorizație, au vorbit și localnicii de la Rezina, în cadrul unei vizite deputaților PAS Ina Coșeru și Radu Marian. În timpul discuțiilor Radu Marian a menționat că aceasta „nu este posibil” și a rugat primara de la Mateuți să-l contacteze pentru a soluționa situație.


Pub