Cercurile militare și naționaliste rusești, furioase din cauza modului în care războiul este gestionat de Kremlin

31 Mai 2022, 08:21
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
31 Mai 2022, 08:21 // Actual //  Lupu Eduard

Disensiunile interne din cadrul cercurilor militare rusești, care susțin că Kremlinul nu face suficient pentru a câștiga războiul, continuă să crească, notează Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima evaluare privind situația invaziei.

Fostul ofițer al Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) Igor Girkin (cunoscut și sub numele de Strelkov) a condamnat declarațiile ministrului rus de externe Serghei Lavrov cu privire la faptul că prioritatea „operațiunii speciale” din Ucraina este eliberarea Donbasului.

Girkin a afirmat că Moscova a uitat de fundamentele ideologice ale conflictului, concentrându-se asupra Donbasului, și nu asupra întregii Ucraine.

Cercurile militare și naționaliste rusești, furioase din cauza pierderilor și a schimbărilor de abordare a războiului
Girkin s-a plâns că oficialii de la Kremlin nu mai pun la îndoială legitimitatea existenței Ucrainei și că au fost uitate conceptele de „denazificare” și „demilitarizare” și a declarat că amenințarea înfrângerii continuă să crească.

Dizidența lui Girkin este reprezentativă pentru schimbările de spirit continue din cadrul cercurilor de entuziaști militari și foști militari ruși.

După cum ISW a raportat anterior, Kremlinul și-a revizuit în mod repetat în scădere obiectivele pentru războiul din Ucraina din cauza eșecurilor de pe câmpul de luptă.
Kremlinul se confruntă din ce în ce mai mult cu nemulțumirea nu din partea rușilor care se opun războiului în ansamblu, ci a militarilor și a figurilor naționaliste furioase din cauza pierderilor rusești și frustrate de schimbările de abordare a războiului de către Kremlin.

Oficialii ruși sunt din ce în ce mai puțin capabili să folosească aceleași justificări ideologice pentru invazie în fața unor eșecuri clare, iar lipsa unor câștiguri militare concrete în Ucraina va continua să alimenteze nemulțumirea internă față de război.

Numărul tot mai mare de pierderi în rândul ofițerilor ruși de rang inferior va degrada probabil și mai mult capacitățile rusești și va duce la noi probleme de moral, spune Institutul pentru Studiul Războiului, amintind și de evaluarea britanică de ieri în care se sublinia că trupele rusești au avut „pierderi devastatoare” în rândul ofițerilor de rang mediu și inferior
ISW a evaluat anterior că demoralizarea continuă și comanda și controlul deficitare în rândul forțelor ruse ar putea oferi forțelor ucrainene oportunități de a desfășura contraofensive prudente, în special în condițiile în care armata rusă continuă să verse resurse în bătălia de la Severodonetsk în detrimentul altor linii de efort.

Concluzii cheie de la Institutul pentru Studiul Războiului:

Forțele rusești au continuat să captureze treptat părți din Severodonețk, dar nu au încercuit deocamdată complet orașul.
Trupele de invazie s-au concentrat pe o regrupare în apropiere de Izium pentru a reînnoi ofensivele spre Slovyansk și Barvinkove și au efectuat doar atacuri minore, fără succes.

Forțele Moscovei fac progrese treptate spre Slovyansk și vor încerca să atace orașul în sine în următoarele săptămâni, dar este puțin probabil să obțină progrese decisive.
Trupele ruse din Harkov continuă să își concentreze eforturile pentru a împiedica o contraofensivă ucraineană să ajungă la granița internațională dintre Harkov și Belgorod, iar forțele ucrainene nu au desfășurat nicio operațiune semnificativă în zonă în ultimele zile.

Contraatacul ucrainean limitat din nordul regiunii Herson nu a mai câștigat teren în ultimele 48 de ore, dar a perturbat operațiunile rusești. Forțele ruse au lansat mai multe atacuri nereușite împotriva capului de pod ucrainean de pe malul estic al râului Inhuleț.

Numărul tot mai mare de pierderi în rândul ofițerilor tineri ruși va degrada și mai mult moralul și capacitățile de comandă și control ale Rusiei.

Realitatea Live

16 Apr. 2024, 15:56
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
16 Apr. 2024, 15:56 // Actual //  Lupu Eduard

Preţul aurului a continuat să se situeze aproape de maximele record la câteva zile după ce tensiunile din Orientul Mijlociu au explodat, sporind interesul investitorilor pentru activele sigure, scrie CNBC.

Preţul aurului a înregistrat recent o nouă creştere record ajungând până la la 2.383 de dolari pe uncie (28 de grame), iar analişti sunt de părere că mai este loc de creştere, în cele mai optimiste scenarii ajungând la 3.000 de dolari.

„Raliul recent al aurului a fost impulsionat de tensiunea geopolitică şi coincide cu niveluri record ale indicilor de acţiuni”, subliniază gigantul american Citibank într-un raport.
Cererea pentru activul de refugiu a crescut pe fondul escaladării tensiunilor din Orientul Mijlociu, după ce Iranul a lansat peste 300 de drone şi rachete direct asupra Israelului – majoritatea fiind interceptate, datorită sistemului de apărare antiaeriană Iron Dome.
Observatorii pieţei monitorizează îndeaproape o potenţială ripostă din partea statului evreu, care a promis să „ceară un preţ” din partea Iranului.

O ripostă semnificativă ar putea duce la un conflict mai amplu, ceea ce ar declanşa, în consecinţă, noi investiţii în aur, precum şi o revenire a preţului petrolului şi o întărire a dolarului american, a declarat Bartosz Sawicki, analist de piaţă la firma de servicii financiare Conotoxia fintech.

Aurul, care îşi păstrează valoarea de investiţie ce oferă acoperire împotriva inflaţiei, tinde să aibă performanţe bune în perioadele de incertitudine economică, când investitorii se îndepărtează de activele mai riscante, cum ar fi acţiunile.

Preţul lingourilor a atins vinerea trecută un maxim istoric de 2.448,80 dolari pe uncie în cursul zilei.

Preţul aurlui a fost în plină ascensiune de la începutul anului, urcând cu peste 15% de la începutul anului până în prezent, pe fondul unui cocktail de factori, printre care se numără o explozie a băncilor centrale la nivel mondial, tensiunile geopolitice şi aşteptările privind reducerea ratelor de către Rezerva Federală a SUA.

Preţul aurului are, de obicei, o relaţie inversă cu ratele dobânzilor. Pe măsură ce ratele dobânzilor scad, aurul devine mai atractiv în comparaţie cu activele cu venit fix, cum ar fi obligaţiunile, care ar aduce randamente mai slabe.

Inflaţia peste aşteptări din martie a împins înapoi aşteptările pieţei privind o reducere a ratelor până în septembrie, iar acum se aşteaptă la două reduceri de rate în loc de trei.

Săptămâna trecută, Goldman Sachs a vorbit despre piaţa aurului ca fiind înr-un „bull market de nezdruncinat” şi şi-a revizuit în creştere ţinta de preţ pentru metalul galben de la 2.300 de dolari pe uncie la 2.700 de dolari până la sfârşitul anului.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău