(foto) „Specificul filmelor noastre este că reușim să povestim istorii triste, dar le colorăm cu glume subtile.” Producătorul ceh de film Ondrej Zima, în vizită la AMTAP

zima

În luna mai, mai multe instituții de învățământ superior au participat la Festivalul de Film și Cultură Europeană și au vizionat în acest scop filme produse în țările membre ale Uniunii Europene. În contextul aceluiași festival, pe 28 mai, studenții de la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (AMTAP) au fost vizitați de producătorul ceh de film Ondrej Zima, care le-a propus spre vizionare filmul său Emma in Love.

Întâlnirea a debutat cu vizionarea propriu-zisă a filmului, iar apoi studenții de la AMTAP au participat la o discuție cu producătorul, unde au oferit întrebări cu entuziasm.

Ondrej Zima este un producător ceh de film, recunoscut pentru filmele The Teacher (2016), The Snake Brothers (2015), The Quartette (2017) și altele.

Pelicula Emma in Love este cu și despre iubire. După cum sugerează și titlul, protagonista principală este Emma. Aceasta trece un drum anevoios în parcursul său spre o iubire adevărată și comite mai multe greșeli. Producătorul ne-a povestit însă că nicio greșeală nu cântărește mai mult decât iubirea adevărată.

Secvență din filmul „Emma in love”. Sursă foto: filmcenter.cz

În cadrul evenimentului, am reușit să discutăm cu producătorul despre mai multe aspecte ale filmului. Întrebat despre ce mesaj a vrut să redea, Zima ne-a menționat că valoarea emoțională a filmului se bazează pe puterea iubirii. „Fiecare persoană săvârșește greșeli pe care doar iubirea le poate șterge”, a comentat producătorul.

Dacă este să ne referim la distribuția actorilor, am fost surprinși să aflăm de la producător că rolul principal feminin din film, Emma, este jucat de o actriță de teatru, iar acest rol a fost primul în cariera sa de cinema. „Emma este jucată de talentata actriță Pavla Gajdosikova, care acum a devenit laureata mai multor premii, precum Czech Lion Award for Best Actress in Leading RoleThalia Award for Best Performance in Drama – Female (Premiul Leul Ceh pentru cea mai bună actriță în rol principal și Premiul Thalia pentru cea mai bună prestație feminină într-o dramă). În general, toți actorii care au jucat în film sunt puțin cunoscuți, pentru că actori renumiți sunt în majoritatea filmelor, iar noi începem să-i asociem cu un rol aparte”, a adăugat Ondrej Zima.

Tinerii de la AMTAP vizionează filmul „Emma in love”

Rolul producției date în cadrul Festivalului de Film și Cultură Europeană este de arăta că Republică Cehă are filme bune, în special cele din generația nouă, care oferă cinematografiei cehe un nou suflu.

„Gândesc că mesajul principal pe care vrem să-l transmitem este că Republica Cehă are filme cu adevărat bune și demne de privit. Generația nouă cinematografică parcă a dat un suflu nou filmului ceh. Specificul filmelor noastre este că reușim să povestim istorii triste, dar le colorăm cu glume subtile”, a menționat Zima.

După prezentarea filmului, am asistat la discuții profesioniste între studenții AMTAP și producător. Tinerii au fost interesați în special despre scrierea scenariului, fiindcă scenariul a fost scris timp de cinci ani (trei ani a fost scris, iar doi ani, timp în care s-a așteptat finanțarea, a fost îmbunătățit). Producătorul le-a mărturisit că scenaristul inițial era un om neafiliat cinematografiei, „vara construia acoperișuri, iar iarna scria scenarii”, apoi a fost îmbunătățit de doi dramaturgi profesioniști.

Tinerii au mai fost interesați despre cum a reușit producătorul să obțină finanțarea pentru film. Zima le-a povestit că acest proces nu a fost deloc ușor. În total, pentru pelicula dată au fost cheltuiți 800 000 de euro.

Tinerii de la AMTAP discută cu Ondrej Zima

Fiind toți din același domeniu de activitate, studenții au vorbit cu producătorul și despre cum s-au desfășurat filmările, despre cum au făcut montajul, „efectul ploii” și despre alte detalii caracteristice activității cinematografice.

Pe final, producătorul a declarat că a fost încântat de vizita în Republica Moldova, de oamenii buni și locurile frumoase. Acesta a mai adăugat că își dorește să afle mai multe despre cultura noastră, inclusiv și despre cinematografie.

Activitatea s-a desfășurat grație aportului Ambasadei Cehiei la Chișinău, în contextul celebrării Zilei Europei.

Autoare: Nicoleta Lisevici

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente