image
Sursa foto: Profimedia Images

Uciderea unui cântăreț cunoscut în India a provocat o revoltă generală în toată țara: Cine a fost Moose Wala

Uciderea unui cântăreț cunoscut în statul Punjab, din nordul Indiei, la o zi după ce i s-au retras măsurile de securitate, a stârnit o indignare generală în toată țara.

Shubhdeep Singh Sidhu, cunoscut sub numele de Sidhu Moose Wala, a fost împușcat de persoane neidentificate în timp ce se afla în districtul Mansa, duminică seară. Artistul avea 28 de ani. Alte două persoane au fost rănite în atac.

Crima a dus la o furtună politică în stat, liderii opoziției criticând aspru guvernul și poliția. Șeful poliției de stat, VK Bhawra, a declarat duminică că un interlop stabilit în Canada ar fi revendicat atacul, potrivit BBC.

Însă familia cântărețului i-a cerut explicații lui Bhawra și să-și ceară scuze pentru că a legat moartea acestuia de rivalitatea dintre bande, fără o investigație adecvată în acest sens.

Luni, Bhawra a venit cu clarificări suplimentare, iar într-o declarație a precizat că el nu a spus vreodată că Moose Wala este „gangster sau asociat cu interlopii”.

„One Goldy Brar (gangsterul din Canada - n.n.) și-a revendicat responsabilitatea în numele bandei Lawrence Bishnoi. Ancheta va analiza toate aspectele legate de crimă”, a spus șeful poliției, adăugând că a fost „citat greșit” de unele instituții de presă.

Guvernatorul din Punjab, Bhagwant Mann, a ordonat o anchetă, condusă de un judecător de la cea mai înaltă instanță, în legătură cu incidentul.

Liderii opoziției s-au întrebat de ce măsurile de securitate ale cântărețului au fost retrase. Poliția a spus că aparatul de pază a fost redus la două grupe din patru și că ofițerii nu-l însoțeau pe cântăreț atunci când a fost atacat.

Sidhu Moose Wala s-a numărat printre cei peste 400 de oameni din Punjab cărora guvernul le-a redus sau retras paza și măsurile de securitate. Guvernatorul Mann a spus că măsura a fost luată parțial pentru a reprima așa-numita „cultură VIP”, care-i situează pe politicieni sau alte persoane publice deasupra „cetățenilor de rând”.

Însă măsura guvernului a stârnit controverse după ce numele persoanelor de pe listă au fost puse pe rețelele sociale, iar unele au spus că au primit amenințări.

Mann a spus că este șocat de uciderea lui Moose Wala și a promis că vinovații vor fi pedepsiți. De asemenea, el a cerut oamenilor să fie pașnici după ce în unele părți ale statului au fost organizate proteste.

Liderul Congresului, Rahul Gandhi, a spus că este „profund șocat și întristat” de uciderea lui Moose Wala, cântăreț care intrase în politică anul trecut.

Liderul Partidului Bharatiya Janata, Manjinder Singh Sirsa, i-a cerut ministrului federal de interne, Amit Shah, să declanșeze o anchetă pentru a stabili cum a fost posibil ca lista persoanelor a căror pază a fost retrasă să devină publică.

Moose Wala, cunoscut pentru versurile sale critice, a fost una dintre cele mai mari vedete pop din Punjab. A fost, de asemenea, o figură controversată, care a avut mai multe probleme cu legea. A fost criticat adesea pentru promovarea culturii armelor, în cântecele lui și mesajele de pe tețelele sociale, o preocupare majoră în Punjab.

În mai 2020, cântărețul a fost reținut pentru că a tras cu o pușcă AK-47 într-un poligon, în timpul carantinei Covid. De asemenea, a avut un dosar penal, fiind acuzat că ar fi promovat violența și cultura armelor prin cântecul său Sanju.

Anul acesta s-a înscris în cursă pentru un post în congresul regional, însă nu a obținut suficiente voturi.

Moartea lui i-a intristat pe fanii din întreaga țară și din străinătate, în special Canada, care are o populație punjabi considerabilă.

Noutăţile partenerilor

comentarii: