image
Sursa foto: gov.md

CSE a aprobat noi măsuri de facilitare a exportului și de susținere a refugiaților ucraineni

Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a intervenit cu noi măsuri privind stimularea exportului de produse agricole perisabile. Potrivit Dispoziției aprobate în cadrul ședinței de astăzi a CSE, prezidată de prim-ministra Natalia Gavrilița, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în comun cu Inspectoratul General al Poliției de Frontieră, urmează să elaboreze și să aprobe o procedură de realizare a exportului prin coridoare verzi, instituite la punctele de trecere a frontierei de stat.

Totodată, va fi interzis importul de produse alimentare, în cazul în care a rămas mai puțin de o jumătate din termenul de expirare, stabilit de producător. Pentru produsele cu termenul de valabilitate de la 90 zile până la 18 luni, interdicția de import se va aplica la atingerea cotei de 1/3 din perioada de valabilitate a produsului.  

O altă prevedere a Dispoziției se referă la includerea copiilor refugiaților ucraineni, aflați pe teritoriul RM, în Programul unic al asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM). Cheltuielile suportate de instituțiile medicale vor fi acoperite de către UNICEF, în baza Acordului de parteneriat încheiat în acest scop cu CNAM.

Totodată, CSE a decis prelungirea, până la 30 iunie 2022, a termenului de plată a drepturilor de import de către S.A. „Moldovagaz” al gazelor naturale transportate prin conducte pe parcursul lunii aprilie 2022.  Prețurile pentru furnizarea gazelor naturale, aplicate începând cu 1 iunie, urmează a fi examinate și aprobate de către ANRE până la sfârșitul lunii curente.

La fel prin decizia CSE se permite comercializarea de arme și muniții din circuitul civil de către armurieri către persoanele autorizate cu mai multe condiții care țin de spațiile de comercializare a armelor, spațiile de depozitare dar și procedura de înregistrare a itemilor comercializați în registrul de evidență a munițiilor comercializate, cu informarea zilnică a subdiviziunii de resort a Poliției.

Noutăţile partenerilor

comentarii: