image
Sursa foto: facebook

Deputat PAS, despre plecarea lui Esaulenco: „E timpul ca SIS să fie reformat, mai ales ținând cont de războiul din Ucraina”

E timpul ca Serviciul de Informații și Securitate să fie reformat, mai ales reieșind din evenimentele dramatice din țara vecină și de pericolul care îl reprezintă coloana a cincea subordonată Rusiei din R. Moldova. Astfel a comentat deputatul Oazu Nantoi, în cadrul emisiunii Ora Expertizei de la Jurnal TV, cererea de demisie a șefului Serviciului de Informații și Securitate, Alexandru Esaulenco.

Întrebat dacă plecarea lui Esaulenco ar avea vreo legătură cu dosarele intentate pe numele fostului președinte Igor Dodon, care este acuzat inclusiv de „trădare de patrie”, Oazu Nantoi a respins această ipoteză menționând că nu tot ce se întâmplă în RM are legătură cu Dodon.

„Din câte am auzit, Esaulenco a împlinit vârsta care-i permite să se pensioneze și acum cererea urmează să fie prezentată Parlamentului. Vine timpul ca SIS să fie reformat în special ținând cont de ultimele evenimente dramatice ce se întâmplă în imediata vecinătate, e vorba de agresiunea Rusiei asupra Ucrainei și coloana a cincea a Federației Ruse din RM”, a spus Oazu Nantoi.

De cealaltă parte, fostul deputat Valeriu Munteanu s-a arătat convins că acest dosar ar avea legătură cu dosarele instrumentate pe numele lui Dodon, care în opinia sa sunt gestionate „dezastruos”, din moment ce Igor Dodon a ajuns să stea în arest la domiciliu.

Comentatorul politic Anatol Țăranu a menționat că în cei 30 de ani de independență a RM, SIS-ul nu a fost scos de sub controlul politic al celor care ajunși la guvernare foloseau instituția, nu în interesul statului, ci în interes de grup. „Sunt convins chiar dacă este o versiune oficială a plecării lui Esaulenco că a existat o decizie politică prin care i s-a spus că trebuie să plece. Nu este exclus că i s-a permis să mai stea câteva luni în funcție ca să atingă vârsta de pensionare. După toate probabilitățile lui Esaulenco nu-i sunt străine activitățile lui Igor Dodon. SIS-ul trebuie curățat foarte serios”, a spus Anatol Țăranu.

Emisiunea „Ora Expertizei” poate fi urmărită integral mai jos.

Noutăţile partenerilor

comentarii: