Secretar general adjunct al NATO: După invazia Ucrainei, Alianța nu mai este legată de vechile sale angajamente față de Moscova

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat într-un interviu pentru AFP că în contextul invaziei ruse din Ucraina, Alianța Nord-Atlantică nu mai este legată de vechile sale angajamente față de Moscova de a nu desfășura forțe în Europa de Est, relatează Agerpres, citat de digi24.ro.

Foto: Profimedia Images

„Actul fondator” referitor la relațiile dintre NATO și Rusia, semnat în urmă cu 25 de ani, prevedea printre altele măsuri vizând „prevenirea oricărei concentrări de forțe convenționale”, în special în Europa Centrală și de Est. Dar atacând Ucraina și rupând orice dialog cu Alianța, Rusia singură „a invalidat” conținutul acestui Act fondator, a subliniat Mircea Geoană într-un interviu acordat AFP la Vilnius.

Rușii „s-au angajat atunci să nu agreseze vecinii, ceea ce fac acum, și să țină consultări regulate cu NATO, ceea ce nu fac”, a precizat Mircea Geoană.

Actul fondator „pur și simplu nu funcționează, din cauza Rusiei”, a spus el.

Potrivit secretarului general adjunct al NATO, Alianța nu mai are „nicio restricție” pentru a se dota cu o „postură robustă pe flancul estic”.

În 2017, NATO a desfășurat grupuri tactice multinaționale în țările baltice și în Polonia pentru a descuraja Rusia, apoi a trimis întăriri după invazia rusă a Ucrainei la sfârșitul lui februarie.Țările baltice doresc la moment o prezență a NATO și mai importantă și cer în special să fie aduse brigăzi, în loc de grupuri tactice mai puțin importante, explică AFP.

Miniștrii apărării din NATO se vor întâlni la jumătatea lunii iunie pentru a discuta această problemă, iar liderii Alianței ar urma să aprobe deciziile în cursul unui summit care se va ține la Madrid, la sfârșitul aceleiași luni.


Pub