ANRE: Deficitul generat de război și sancțiunile împotriva Rusiei cauzează creșterea semnificativă a prețurilor la combustibil
Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a venit cu o explicație în urma ultimelor scumpiri ale carburanților. Instituția a menționat că „deficitul de produse petroliere generat de războiul din Ucraina și refuzul statelor Uniunii Europene de a importa țiței și produse derivate din Federația Rusă, generează în continuare o creștere semnificativă a prețurilor la combustibil pe plan internațional”. Astfel, potrivit ANRE, în condițiile în care Republica Moldova importă 100% din produsele petroliere consumate, tendințele actuale se reflectă și pe piața națională.
Foto: UNIMEDIA

„Deficitul de produse petroliere generat de războiul din Ucraina și refuzul statelor Uniunii Europene de a importa țiței și produse derivate din Federația Rusă, generează în continuare o creștere semnificativă a prețurilor la combustibil pe plan internațional. În condițiile în care Republica Moldova importă 100% din produsele petroliere consumate, tendințele actuale se reflectă și pe piața națională.

Prin urmare, cotațiile Platts care reprezintă pentru industria petrolieră valorile de referință în baza cărora se formează prețurile au crescut pronunțat în ultima perioadă.

La data de 27 mai, cotația la motorină a depășit nivelul de 1150 $/tona, ceea ce este cu 72,41% mai mult decât la începutul anului 2022, iar la benzina de tip COR 95 aceasta a depășit nivelul de 1300 $/tona, ceea ce este cu 75,14% mai mult decât la începutul anului curent și reprezintă de fapt un record pentru perioada urmărită din ultimii 10 ani.

Mecanismul actual de formare a prețurilor pentru produsele petroliere exclude orice intervenție a participanților pieței la stabilirea nivelului acestora și vine să asigure consumatorii cu prețuri corecte, transparente și ușor de verificat”, menționează ANRE. 

Un nou record la prețul carburanților. Agenția Națională pentru Reglementare Energetică a afișat prețuri mai mari pentru benzină și motorină, pentru ziua de mâine.


Pub