Primari din Telenești, Soroca și Florești care n-au trecut filtrul ANI: Vezi ce probleme de integritate au

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat patru încălcări ale legislației ANI, în ultima săptămână. În trei acte de constatare au fost stabilite câte un conflict de interese în privința a doi primari din raioanele Telenești și Florești și a unui fost director de gimnaziu din raionul Edineț. Iar, pe numele unui alt primar din raionul Soroca, în cadrul controlului averii și intereselor personale, s-a identificat că acesta nu și-a declarat corespunzător averea, informează ANI.

Foto: UNIMEDIA

Actele de constatare care au fost adoptate în privința acestor patru subiecți cu privire la încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese sau averii și intereselor personale nu sunt definitive, iar cei vizați sunt în drept să conteste deciziile inspectorilor de integritate.

Suplimentar, inspectorii de integritate au inițiat două proceduri de control pe regimul juridic al averii și intereselor personale. Sunt vizați un fost manager de proiect din Chișinău, dar și un consilier municipal din sudul republicii.

Două cauze contravenționale au fost pornite pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale și nesoluționarea în termen a incompatibilității. În primul caz este vizat un conducător de instituție și, în cel de-al doilea caz, un fost funcționar public cu statut special.

Două procese verbale cu privire la contravenție au fost întocmite. Astfel, un primar s-a ales cu o amendă în mărime de 9000 de lei pentru nedeclararea și nesoluționarea unui conflict de interese. O altă amendă, în cuantum de 2250 de lei, i-a fost aplicată unui consilier pentru nedepunerea declarației de avere și interese personale, se arată în comunicatul emis de ANI.

Pe parcursul săptămânii precedente, ANI a recepționat 18 apeluri la Linia instituțională de informare și a oferit 42 de consultații telefonice subiecților declarării. Direcția juridică a ANI a participat în 27 ședințe de judecată, dintre care în două ședințe au fost vizate dosarele cu privire la confiscarea averii. ANI a soluționat un conflict de interese și a emis 7 Certificate de Integritate.


Pub