(stop cadru) Alaiba: „Inflație este peste tot, dar nu toate țările sunt la câteva zeci de km pe alocuri de la un război”

Deputatul PAS Dumitru Alaiba, președinte al Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe, susține că rata înaltă a inflației din Republica Moldova se datorează inclusiv factorilor externi, printre care, cel mai important ar fi războiul din Ucraina. „Inflație este peste tot, dar nu toate țările sunt la câteva zeci de km pe alocuri de la un război”, a declarat parlamentarul, în cadrul undei dezbateri la tema: „Prețurile și inflația prin prismele politică, economică și socială”.

Foto: UNIMEDIA

„Pe extern este mult mai grav, inflație este peste tot, dar nu toate țările sunt la câteva zeci de km pe alocuri de la un război. Și aici iarăși, factorul extern din nou a alimentat un anumit nivel de anxietate în societate și e bine că s-au calmat spiritele, oamenii noștri sunt mult mai calmi acum decât în februarie, la începutul anului curent”, a declarat deputatul Dumitru Alaiba, care este și președinte al Comisiei economie, buget și finanțe.



Deputatul PAS Dumitru Alaiba, președinte al Comisiei economie, buget și finanțe, dă vina pe pe Banca Națională atunci când vine vorba despre rata înaltă a inflației, ca principala instituție care putea să influențeze acest fenomen. Pe de altă parte, deputatul BCS Petru Burduja, vicepeșredinte al aceleiași comisii, susține că și Guvernul poartăo parte din responsabilitate și că ar putea interveni, pentru a ușura povara populației, dar și a agenților economici.

Totodată, aleșii poporului au păreri împărțite și despre alți factori care au influențat rata inflației în țara noastră. Astfel, „creditele de consum efectiv au scăpat de sub control, oamenii se împrumutau pe un cap, pentru a susține cheltuieli pe care nu și le pot permite – pentru iPhone la sute de procente anual, pentru vacanțe”, a menționat Dumitru Alaiba.

„Noi credem că viziunea inclusiv a majorității parlamentare de a mișcora consumul cel puțin nu este corectă. Oamenii au sperat la condiții mai bune, că cel puțin se va mări și capacitatea de cumpărare, inclusiv consumul. Pe de altă parte, noi venim și spunem că astăzi trebuie să facem economii. Economii din ce? Din mediul zilnic de consum al populației, din cheltuielile de lux sau din cheltuielile de întreținere a instituțiilor publice?”, a spus, în replică, Petru Burduja.

Republica Moldova este lider european la capitolul inflație. În aprilie s-a bătut un nou record - de 27%, iar prognozele Băncii Naționale arată și mai sumbru. Potrivit trading economics, în Ucraina, țară răvășită de război, inflația a atins un nivel de 16%.

Solicitată să comenteze această diferență mare a ratei inflației în cele două țări, șefa cabinetului de miniștri, Natalia Gavrilița, a declarat că în Ucraina inflația este mai mică decât în Moldova întrucât „acolo e război, iar prețurile se reglementează mult mai dur”.

„Nu putem să comparăm inflația din Republica Moldova cu cea din Ucraina. Ucraina la moment se află în război și reglementează prețurile mult mai dur, reglementează exportul, Ucraina este și un mare producător. Deci, nu putem compara mere și portocale”, a precizat Gavrilița.

În context, fostul deputat al Blocului ACUM Octavian Țîcu a criticat acțiunile conducerii țării, pe care o acuză că ar încerca să distragă atenția publicului de la colapsul economic, ce se va produce în Republica Moldova, în contextul inflației fără precedent, care a atins rata de 27,1%, cea mai mare din Europa, la moment. „Ridicarea imunității, Dodon în dosarul Kuliok, mergem cu low-cost, în adidași, ne întâlnim cu Macron cu trenul – mi se par aceste chestii lipsite de seriozitate. Par mai degrabă niște copilărisme și undeva îmi aduc aminte de Plahotniuc”, a declarat Țîcu.


Pub