„La Geocentru cultivăm peste 100 de soiuri de flori” – Lelica Aurelia, antreprenoare, clientă Microinvest

Psihologii spun că florile pot anihila emoțiile negative, atrag zâmbete și creează o stare energetică relaxantă. Familia Lelica, fondatoarea companiei Geocentru, amplasată pe șoseaua Hîncești, au reușit să își transforme pasiunea pentru flori într-o afacere profitabilă și zilnic aduc priviri pline de admirație pe fața oamenilor îndrăgostiți de aceste plante colorate și aromate.

Foto: Microinvest

Astăzi, Aurelia împreună cu soțul său gestionează peste 2000 de metri pătrați de sere cu flori decorative și arbuști. Și-au început afacerea cu pași mici și la momentul oportun au apelat pentru investiții la compania Microinvest, cu care spun că au o colaborare mai mult decât frumoasă. Află ce soiuri de flori găsești la ei, care este formula succesului într-o afacere de cultivare a plantelor decorative și cum reușesc să țină pasul ultimelor inovații din acest domeniu.

Aurelia, spune-ne când și cum a luat viață afacerea voastră „înfloritoare”?

Primele gânduri să explorăm acest domeniu s-au conturat încă în 2014. Am decis să arendăm o seră mică și să cultivăm soiuri noi de flori, care nu existau la acel moment în Moldova. Ne-am îndrăgostit din prima de această îndeletnicire, dar încă eram sceptici dacă merită să ne extindem rapid, ca să nu dăm greș. Am ales să ne dezvoltăm cu pași mici, dar încrezători. Cel mai mult ne-a motivat entuziasmul oamenilor impresionați să descopere soiuri nemaivăzute de flori, în sute de nuanțe și varietăți. Nu este ușor, e multă muncă cu florile, dar roadele frumoase ne motivează să continuăm. În plus, noi chiar facem asta din plăcere și depunem mult suflet și efort.

Ce soiuri de flori cultivați și de unde importați răsadurile?

Cultivăm peste 100 de soiuri de flori, în diverse compoziții. Răsadul și chiar solul, le importăm direct din Italia, una din cele mai dezvoltate țări în această nișă. Avem un asortiment exclusiv în Moldova, în care se numără flori neobișnuite, precum: Mecardonia, Salvia, Thunbergia, Scaevola, dar și soiuri foarte populare la noi, precum: Surfinia, Begonia, Mușcata, Crizantema. Punem accent pe calitate și inovație. Mergem anual la traininguri de dezvoltare în Italia, unde aflăm informații noi și utile despre cum să creștem corect fiecare soi.


Cât de dificil este să întreții peste 2000 de metri pătrați de sere și cât de rentabilă este această afacere în Moldova?

Condiția numărul 1 ca să crești flori mari și frumoase este igiena. Noi nu folosim chimicale, asigurăm ventilare în sere și menținem mereu temperatura potrivită. În plus, avem și „ajutori” – șopârlele, oaspeți respectați în serele noastre, care mențin sub control numărul de insecte. Florile le udăm manual, ca să nu le stricăm mugurii și să primească cantitatea necesară de apă. Pentru Moldova, să întreții tot anul împrejur peste 2000 de metri pătrați de sere este destul de dificil, țara noastră nu are un potențial atât de mare de vânzare. Astfel, noi creștem și cultivăm flori primăvara și toamna, iar pe timp de iarnă, spațiul îl utilizăm pentru producerea și stocarea brichetelor.

Care este rolul Microinvest în cronologia afacerii voastre?

Microinvest a fost alături de afacerea noastră atunci când am avut cel mai mult nevoie. Am apelat la ei printr-o recomandare, iar la scurt timp am luat primul credit Business. Noi personal avem o colaborare foarte frumoasă. În afacerea noastră, ca în oricare afacere, sunt importante calități precum: operativitatea și flexibilitatea. De exemplu, sunt momente când din cauza că avem mult de lucru, nu reușim să achităm fix în ziua programată. Anunț imediat expertul nostru în creditare și găsim o soluție. De asemenea, sunt momente când avem nevoie de bani în doar câteva zile, la Microinvest mereu primim decizia foarte rapid. E foarte ușor și comod de lucrat cu această organizație de creditare nebancară, chiar îi recomand, mai ales pentru antreprenori.


Ce idei de dezvoltare aveți pentru următorii ani?

În primul rând, vrem să dezvoltăm în țara noastră o cultură a dragostei față de flori. În Europa oamenii au o atitudine specială față de plante, iar asta se observă în fiecare curte și casă. Ne bucurăm că și la noi, tot mai mulți oameni au început să îndrăgească florile decorative. La Geocentru comercializăm florile atât Angro, cât și individual. Des vin la noi bătrânele, care vor flori pentru casă și curte, iar noi încercăm mereu să asigurăm prețuri accesibile pentru fiecare, fie că e vorba de cantități mari sau doar câteva flori. Poate pe viitor vom aduce și alte soiuri și, desigur, le vom dezvolta pe cele actuale. Important că ne place ceea ce facem și suntem susținuți de parteneri siguri și responsabili, precum Microinvest.


*Microinvest este unica organizație de creditare nebancară din Moldova, deținătoare a Certificatului Internațional de Protecție a Clienților. Acesta presupune un proces de creditare responsabil și transparent, bazat pe principii respectuoase de deservire a clienților, abordare corectă și echitabilă.


// console.log('no ads situation')