Taberele de odihnă, gata pentru sezonul estival: Cât vor plăti părinții pentru un sejur

Circa 9 mii de elevi vor merge la taberele de vară din capitală, pe durata vacanței de vară. Primăria anunță că a alocat în acest sens 26 milioane de lei, iar pentru pregătirea taberelor alte 4,5 mil. Astfel, în cele 13 tabere cu sejur de zi urmează să se odihnească 1111 copii, 15 zile, cu excepția zilelor de weekend, în perioada: 06-24 iunie, schimbul I și 27 iunie - 15 iulie, schimbul II. Un bilet costă 2250 de lei, iar părinții achită doar 20%, ceea ce constituie 450 de lei. 197 de elevi vor beneficia de bilete gratuite.

Foto: chisinau.md

Totodată, la cele 3 tabere constante din afara orașului: „Poienița Veselă", „Alunelul" și „Cireșarii" se vor odihni 6550 de copii. Pentru a beneficia de bilete pentru aceste unități, părintele va depune cerere la instituția de învățământ unde copilul său își face studiile. Prețul biletelor este de 3200 lei pentru o perioadă de 10 zile și de 3840 lei pentru schimbul de 12 zile. Părinții vor achita 20% din costul foii, respectiv - 640 lei pentru copil în tabăra „Cireșarii" și câte 768 lei pentru aflarea în taberele „Poienița veselă" și „Alunelul".

1092 de elevi vor fi scutiți integral de plată: copiii rămași fără îngrijire părintească, copiii rămași temporar fără îngrijire părintească, precum și minorii care se află la evidența Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului. Pentru organizarea odihnei și întremării copiilor din taberele constante, din bugetul municipal au fost alocați 20,6 milioane de lei.

Pentru elevii din instituțiile cu profil sportiv sunt prevăzute 14 tabere în afara orașului, unde se vor odihni1291 de copii. Biletele respective au fost repartizate școlilor sportive pentru cantonamente, pregătiri și pentru întreceri sportive. În acest scop, din bugetul municipal au fost alocați 3,6 milioane lei. Pentru a beneficia de bilet, părintele se adresează la administrația instituției frecventate de copilul său.

În taberele cu sejur de zi au fost prevăzute locuri sută la sută în dependență de solicitările părinților, în taberele sportive - în limita mijloacelor financiare alocate pentru acest segment; în taberele constante au fost repartizate 5458 de bilete destinate elevilor din instituțiile de învățământ din municipiu. Foile vor fi solicitate în instituțiile unde își fac studiile elevii.

Oferta educațională pentru odihna de vară a copiilor a fost extinsă și în alte instituții, inclusiv centrele de creație, centrele comunitare pentru copii și tineri, în școlile de artă și în bibliotecile municipale. Astfel, în 13 centre de creație a copiilor și alte unități extrașcolare vor activa în perioada: 1-30 iunie 2022, cu programe distractive și educative pentru toți doritorii.

În incinta centrelor comunitare pentru copii și tineri din subordinea Direcției generale pentru protecția drepturilor copilului vor fi organizate 24 de tabere tematice. Informația adițională despre aceste tabere este publicată pe platforma „educatieonline.md" sau pe pagina web a Direcției pentru protecția drepturilor copilului.

Tabere de zi vor fi organizate și în cele 27 de filiale ale Bibliotecii Municipale „B. P. Hasdeu", în perioada: 01 iunie-31 iulie 2022, câte 3 ore pe zi. Agenda activităților va fi publicată pe pagina web a bibliotecii municipale „hasdeu.md". La aceste tabere se vor putea înscrie toți utilizatorii bibliotecii municipale „B. P. Hasdeu", cu vârsta cuprinsă între 5 și 12 ani.

În intervalul 13 iunie - 8 iulie 2022, între orele 09:00-12:00, vor fi organizate activități în contextul vacanției mari în școlile de artă „Valeriu Poleacov", Alexei Șciusev și „Maria Bieșu". Detalii pe platforma „educatieonline.md".

De asemenea, pe durata verii, prin intermediul Centrului Municipal de Tineret sunt oferite diverse programe specializate pentru tineri de la 14 la 35 de ani, inclusiv serviciu de dezvoltare personală și animare a timpului liber, voluntariat și participare, orientare și ghidare în carieră, informare și documentare etc.


Pub