miercuri, 17 aprilie, 2024
15.5 C
Chișinău
HomepageAdvertorialeTytanit - salvează-ți cultura de floarea soarelui în perioada de secetă

Tytanit – salvează-ți cultura de floarea soarelui în perioada de secetă

Recomandate

Cea mai mare provocare cu care se confruntă fermierii în acest sezon agricol este lipsa de precipitații.

La cultura de floarea- soarelui, modificările morfofiziologice ca urmare a stresului hidric, au arătat că reducerea accentuată a suprafeței asimilatoare însoțită de frânarea creșterii sistemului radicular determină scăderea substanțială a producției de semințe.

Pentru a îmbunătăți dezvoltarea și a ajuta plantele să facă față mai bine stresului hidric sau alți factori care limitează creșterea, este importantă folosirea biostimulatorilor. O formulare inovatoare care readuce culturile la viață este biostimulatorul – Tytanit de la compania Intermag, Polonia.

Ce este Tytanit?

Tytanit este un stimulator de creștere și fructificare, cu un conținut semnificativ de titan – 8.5 g/l. În plus, mai are în compoziția sa, magneziu 65 g/l și sulf 130 g/l, fiind 100% solubil în apă. 

Tytanit mărește ritmul de absorbție a nutrienților, intensifică fotosinteza, asigură o dezvoltare puternică a sistemului radicular și influențează pozitiv regenerarea plantelor după perioade de stres, cum ar fi stresul hidric sau diverse boli, astfel plantele cresc mult mai repede și procesele se intensifică. Prezintă o capacitate mare de amestec cu alte produse agrochimice (îngrășăminte, pesticide).

Cum influențează Tytanit cultura de floare soarelui?

Crește rata de absorbție a potasiului, element responsabil de toleranța plantelor la secetă, boli și dăunători, ceea ce explică efectul antistres al produsului Tytanit.

Potasiul are un rol major în activarea enzimelor responsabile de coordonarea metabolismului plantei și tot el asigură realizarea echilibrului hidric din plantă prin procesele osmotice de închidere – deschidere a stomatelor.

De asemenea, aportul consistent al potasiului constă în accelerarea proceselor naturale de apărare ale plantelor față de atacul bolilor și dăunătorilor.

Intensificarea absorbției nutrienților va duce la creșterea ritmului fiziologic și a regenerării plantelor.

La floarea soarelui, aplicarea Tytanit crește semnificativ vigoarea plantelor și procentul fructelor legate în mijlocul calatidiului, ajută sa treacă mai bine peste toate momentele de stres hidric și pedologic care sunt anul acesta.

Doza recomandată este de 0,2 litri pe hectar, într-o soluție de lucru de 200-300 litri/ha. 

Deci, ce avantaje are utilizarea produsului Tytanit?

  • intensifică fotosinteza prin creșterea activității ionilor de fier (Fe), cu efect direct asupra creșterii conținutului de clorofilă din plante;
  • îmbunătățește polenizarea și legarea fructelor prin creșterea vigorii polenului și creșterea capacității de germinare a acestuia;
  • îmbunătățește nutriția plantelor prin creșterea ratei de absorbție a mineralelor;
  • sporește rezistența la secetă, boli și dăunători a culturii prin intensificarea absorbției potasiului din sol.

Compania Bioprotect este distribuitor exclusiv al produselor marca Intermag(Polonia) în Republica Moldova.

Pentru mai multe detalii despre TYTANIT, accesați site-ul: tytanit.md.

Luminita Crivoi
Luminita Crivoi
Expert în agricultură

Citește și ›

Advertoriale