Dodon nu o crede pe Maia Sandu: Acasă la mine a venit grupul antiterorist ALFA de la SIS. Astfel de decizii se iau doar cu acceptul președintelui țării

„Afirmația absolut necredibilă”. Astfel a comentat fostul șef de stat, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, reacția șefei statului, Maia Sandu, la reținerea sa. „Nu cred că șefii SIS, MAI, Procuraturii, CNA, nu au informat-o pe Maia Sandu despre o astfel de operațiune specială, în cadrul căreia va fi percheziționat cu mascați și reținut un fost președinte al țării”, a scris acesta, într-o postare pe Facebook.

Foto:
„La perchezițiile efectuate la mine la domiciliu a fost implicat SIS, care este în subordinea directă a Președintelui țării (grupul ALFA de la SIS e antrenat să elibereze ostatici sechestrați de teroriști, nu să dea buzna în locuințele liderilor de opoziție).

Știu bine că SIS, MAI, dar și alte instituții, raportează zilnic primelor persoane în stat. Este un proces instituțional obișnuit. Nu cred că șefii SIS, MAI, Procuraturii, CNA, nu au informat-o pe Maia Sandu despre o astfel de operațiune specială, în cadrul căreia va fi percheziționat cu mascați și reținut un fost președinte al țării. Această acțiune în sine este un caz fără precedent în istoria Republicii Moldova.

Nici un conducător al instituțiilor implicate nu risca să meargă la așa ceva fără a pune la curent președintele republicii, căruia i se subordonează instituțional.

Nu poate fi presa moldovenească sau chiar cea americană din or. Boston, mai rapidă decât SIS-ul și zeci de consilierii, care o informează non-stop pe președintele Maia Sandu.

Sunt ferm convins că dosarul meu se află sub control politic, poate chiar sub un control, care depășește cadrul Președinției. Am motive să cred că se urmăresc interese nu doar politice interne, de luptă cu opoziția, ci sunt urmărite și anumite mize geopolitice. Iar timpul le va scoate la suprafață pe toate acestea”, a scris Dodon, pe Facebook.

Președinta Maia Sandu a spus că a aflat despre perchezițiile la fostul șef de stat Igor Dodon din presă, atunci când s-a trezit, fiind într-o deplasare neoficială la Boston, SUA, chiar de ziua sa de naștere. „Procuratura Generală trebuie să investigheze modul în care a fost gestionat acest caz, inclusiv pe parcursul zilei de marți, dar și ceea ce s-a întâmplat luni”, a declarat Sandu.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a fost reținut pe 24 mai 2022, de ziua Maiei Sandu, pentru 72 de ore, pe 4 dosare penale, printre care trădare de patrie, corupție sau îmbogățire ilegală.

Pe 26 mai, judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu pe Igor Dodon pentru 30 de zile, deși procurorii au cerut menținerea fostului președinte după gratii. Comnatul lui Dodon, bănuit în dosarul de îmbogățire ilicită, drept complice, a fost trimis pentru o lună în Penitenciarul 13.

Igor Dodon a respins toate acuzațiile care i s-au adus și a declarat că poate proba fiecare sumă de bani care a fost ridicată de procurori din casa sa, acestea fiind legal acumulate din salariu.

Procurorii în comun cu CNA și SIS au descins pe 24 mai, de ziua Maiei Sandu, cu percheziții la domiciliul fostului șef de stat, Igor Dodon, fiind suspectat pe mai multe capete de acuzare.

„Un show de doi bani cu învinuiri grave și neprobate. Atunci când o guvernare nu e în stare să conducă țara, luptă cu opoziția, un cadou de ziua Maiei Sandu”, a comentat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Kremlinul s-a arătat îngrijorat de situația ce-l vizează pe fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, care este „un susținător al relațiilor de prietenie cu Rusia”.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat cu o săptămână înainte de reținere că ar putea fi arestat. „O nouă majorare de prețuri, ce fac ei? Își amintesc că a fost ceva în 2019, toți deja au înțeles că nimic nu a fost, și încearcă să facă un nou serial. Acuș va începe serialul Dodon la Procuratură”, a declarat președintele de onoare al PSRM.


Pub