Avocații lui Dodon au atacat decizia de arest la domiciliu: Am să fac publice „bănuielile rezonabile” ale procurorilor, să vedeți cât de slabe sunt

Avocații fostului șef de stat, Igor Dodon, aflat în arest la domiciliu, au contestat aplicarea arestului la domiciliu și tuturor interdicțiilor. Dodon anunță că mâine va face public recursul asupra deciziei de a fi arestat la domiciliu, „din care se va vedea cât de slabe și nefundamentate sunt „bănuielile rezonabile” ale procurorilor”.

Foto: fb/Igor Dodon
„Dosarul este comandat politic, pentru a mă aresta cu orice preț, fără a avea temei real pentru așa ceva. Atrag atenție societății, inclusiv partenerilor străini, care sunt sigur că urmăresc foarte atent derularea acestui proces, cu precedente foarte îngrijorătoare pentru construirea unui stat de drept. Apropo, despre caracterul exclusiv politic al dosarului vorbesc până și mulți comentatori și jurnaliști cu viziuni pro-guvernamentale.

Constat o abordare total neprofesionistă și politic angajată a procurorilor care se ocupa de acest caz. Și cred că anumite decizii disciplinare în privința lor încă urmează a fi luate de către propria lor instituție.

Este important de știut că procurorii din acest grup au fost responsabili și de alte dosare politice, în interesul lui Plahotniuc, pe timpul când Procuratura era capturată de un alt regim de la guvernare, numit oligarhic. Vedem că așa-zisa „reformă” a Procuraturii s-a limitat doar la înlocuirea unor dosare politice cu alte dosare politice, și a unor figuranți, cu alți figuranți. Însă metodele și executorii au rămas, în mare parte, aceiași”, a scris Dodon, pe Facebook.

Acesta mai spune că sunt „foarte periculoase și îngrijorătoare scurgerile în presă a probelor pe parcursul perchezițiilor ce au durat cca 12 ore în locuința mea”.

„Am văzut personal cum unii dintre ei, față de mine, făceau poze la diferite documente, care, doar câteva minute mai târziu, au fost publicate în mass-media. Au încetat să facă scurgeri doar după obiecțiile avocaților mei. Este penibilă minciuna lansată ulterior de procurori, precum că avocații ar fi livrat aceste materiale, cu care presa pro-guvernamentală m-a atacat manipulator”, a adăugat Dodon.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a fost reținut pe 24 mai 2022, de ziua Maiei Sandu, pentru 72 de ore, pe 4 dosare penale, printre care trădare de patrie, corupție sau îmbogățire ilegală.

Pe 26 mai, judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu pe Igor Dodon pentru 30 de zile, deși procurorii au cerut menținerea fostului președinte după gratii. Comnatul lui Dodon, bănuit în dosarul de îmbogățire ilicită, drept complice, a fost trimis pentru o lună în Penitenciarul 13.

Igor Dodon a respins toate acuzațiile care i s-au adus și a declarat că poate proba fiecare sumă de bani care a fost ridicată de procurori din casa sa, acestea fiind legal acumulate din salariu.

Procurorii în comun cu CNA și SIS au descins pe 24 mai, de ziua Maiei Sandu, cu percheziții la domiciliul fostului șef de stat, Igor Dodon, fiind suspectat pe mai multe capete de acuzare.

„Un show de doi bani cu învinuiri grave și neprobate. Atunci când o guvernare nu e în stare să conducă țara, luptă cu opoziția, un cadou de ziua Maiei Sandu”, a comentat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Kremlinul s-a arătat îngrijorat de situația ce-l vizează pe fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, care este „un susținător al relațiilor de prietenie cu Rusia”.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat cu o săptămână înainte de reținere că ar putea fi arestat. „O nouă majorare de prețuri, ce fac ei? Își amintesc că a fost ceva în 2019, toți deja au înțeles că nimic nu a fost, și încearcă să facă un nou serial. Acuș va începe serialul Dodon la Procuratură”, a declarat președintele de onoare al PSRM.


Pub