Care este componența Comisiilor Republicane de Evaluare a lucrărilor de la bac și cum are loc verificarea testărilor

rezultate BAC (8)
Foto: diez.md

A mai rămas puțin de tot și începe perioada examenelor de bacalaureat, una dintre cele mai importante și emoționante etape din viața liceenilor. Modul în care se organizează testările naționale este stabilit în cadrul unui regulament. Am examinat acest document și vă propunem mai multe curiozități din cadrul acestuia. De exemplu, în acest articol vă vom prezenta informații despre responsabilii de verificarea lucrărilor.

Așadar, cei care verifică teste de bac sunt membrii Comisiei Republicane de Evaluare. Pentru fiecare disciplină este constituită o comisie aparte. Componența acestora se decide în cadrul unei ședințe, iar apoi se aprobă de ministrul educației.

Ulterior, cu fiecare membru al comisie se încheie un contract în care sunt stipulate obligațiunile acestora.

Nu există un număr fix pentru fiecare comisie. Componența numerică a fiecărei Comisii Republicane de Evaluare se stabilește în funcție de numărul testelor scrise la disciplina de examen și timpul destinat verificării testelor.

Membrii comisiilor evaluează lucrările în cadrul Centrului Republican de Evaluare, iar accesul în acesta se permite în baza buletinului de identitate și a unui permis special.

Comisiile își desfășoară activitatea în limita zilei de muncă (opt ore), însă acest termen poate fi extins în caz de necesitate.

# Cine face parte din aceste comisii?

a) Președinte – cadru didactic din învățământul general/profesional tehnic, deţinător al gradului didactic I sau superior la disciplina respectivă, sau din învățământul superior (de regulă cu grad ştiinţific).

Nu poate fi desemnat în calitate de președinte al Comisiei Republicane de Evaluare persoana care are persoană înrudită (copil, frate/soră, nepot/nepoată, cumnat/cumnată, ginere/noră) printre candidații care susțin examenul de bacalaureat la disciplina de examen respectivă.

b) Vicepreşedinţi – cadre didactice din învăţământul general/profesional tehnic, deţinători ai gradelor didactice I sau superior la disciplina respectivă, sau din învățământul superior (de regulă cu grad ştiinţific).

Nu poate fi desemnat în calitate de vicepreședinte al Comisiei Republicane de Evaluare persoana care are persoană înrudită (copil, frate/soră, nepot/nepoată, cumnat/cumnată, ginere/noră) printre candidații care susțin examenul de bacalaureat la disciplina de examen respectivă.

La o disciplină de examen pot fi desemnaţi unul, doi sau mai mulţi vicepreşedinţi.

c) Profesori evaluatori – cadre didactice din învăţământul general/profesional tehnic, deţinători de grade didactice, sau din învățământul superior, cu stagiu de cel puţin 5 ani în domeniul profesat.

# Cum se selectează acești membri ai comisiei?

#1. Autoritățile naționale solicită în educație, printr-o scrisoare oficială, de la organele locale de specialitate în domeniul învățământului, instituţiile de învăţământ profesional tehnic, instituţiile de învăţământ superior propunerea cadrelor didactice care pot fi incluse în componența Comisiilor Republicane de Evaluare.

#2. Organele locale de specialitate în domeniul învățământului, instituţiile de învăţământ profesional tehnic, instituţiile de învăţământ superior propun cadre didactice, care activează în instituţiile din subordine, pentru a fi incluse în Comisiile Republicane de Evaluare, care corespund cerinţelor prevăzute în regulament, au experiență de participare în diverse comisii de evaluare la nivel raional/municipal/național, sunt persoane responsabile, oneste, competente în domeniul său de activitate și care au respectat rigorile de desfășurare a examenului de bacalaureat în anii precedenți.

#3. Autoritățile naționale decid includerea/ excluderea, în caz de necesitate, a cadrelor didactice în/din listele persoanelor propuse pentru verificarea testelor de examen şi înaintează listele respective, pentru aprobare, Comisiei Naţionale de Examene.

# Cum are loc evaluarea?

#1. Fiecare test este codificat și scanat alb-negru înainte de a fi verificat. Acest lucru îl face președintele sau vicepreședintele comisiei.

#2. Testele se transmit către doi evaluatori diferiți. Aceștia verifică independent testul, notând punctajul cu culoare verde sau roșie.

E de menționat că profesorii evaluatori primesc teste din alte instituții decât cele de unde provin aceştia.

#3. Profesorii evaluatori preiau, sub semnătură, de la preşedintele/vicepreşedintele Comisiei Republicane de Evaluare, testele de examen codificate şi aplică, pe foia de titlu, codul de bare personal.

#4. Profesorii evaluatori verifică cu pix roşu sau verde şi acordă punctaj testelor de examen, în strictă conformitate cu prevederile baremului de corectare.

#5. Profesorii evaluatori evidenţiază greşelile de orice tip la identificarea acestora în teste.

#6. Profesorii evaluatori fixează pe foaia de titlu, cu cifre, punctajul acordat fiecărui test.

#7. Dacă există diferențe dintre opinia celor doi profesori evaluatori, președintele sau vicepreședintele comisiei evaluează suplimentar testul și decide punctajul final şi-l înscrie pe testul candidatului.

#8. De asemenea, președintele sau vicepreședintele comisiei reverifică, în mod obligatoriu, testele apreciate cu 90-100 % din punctajul maxim, în raport cu prevederile baremului de corectare; punctajul acordat este final.

#9. După verificări, președintele sau vicepreședintele comisiei decodifică, după scanarea color şi înmagazinarea punctajelor, testele scrise, verifică toate datele incluse și semnează borderourile de notare.

Vă reamintim că în acest an elevii vor susține bacalaureatul după noile programe. Astfel, testele vor fi diferite decât în anii precedenți, de exemplu, la limba străină nu va mai fi subiectul „Gramatică”.


Aici găsiți orarul probelor de bacalaureat din anul 2021/2022, iar aici găsiți răspunsurile la 14 cele mai frecvente întrebări despre sesiunea de bacalaureat în Moldova.

Echipa #diez este alături de absolvenții liceelor în fiecare an și aduce informații utile despre examenele de bac. Dacă te numeri și tu printre tinerii care are de susținut în acest an bacalaureatul, îți sugerăm să urmărești acest tag special de pe #diez pentru a fi la curent cu toate noutățile despre examen. 

Taguri: #BAC 2022
Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente