(foto) Topul accesibilității bibliotecilor din Europa. Pe ce loc se află orașul Chișinău

biblioteca
Foto: matthew Feeney

Bibliotecile publice moderne oferă mai mult decât acces la literatură și cunoștințe. Acestea joacă un rol important în viața comunității, oferind un loc de conexiune pentru societate, unde persoanele se pot întâlni și organiza diferite evenimente.

Analiștii Picodi.com au verificat în care capitale și orașe mari ale lumii cărțile sunt cel mai ușor de accesat. Pentru aceasta a fost calculat numărul de biblioteci din fiecare dintre cele 39 de orașe din clasament și câte biblioteci revin la 10 000 de locuitori.

În acest studiu, au fost luate în considerare bibliotecile publice administrate de autoritățile orașului, precum și bibliotecile regionale și naționale, care sunt disponibile tuturor locuitorilor și, de regulă, sunt gratuite.

Dintre orașele incluse în acest studiu, Bruxelles are cel mai ușor acces la bibliotecile publice. Există o bibliotecă la fiecare 10 000 de locuitori ai orașului. Pentru comparație, în capitala Poloniei, Varșovia, acest număr este de 0,99, iar în Helsinki de 0,59.

Tallinn ocupă locul 9 în acest clasament. Capitala Estoniei are 18 biblioteci de stat, iar pentru fiecare 10 000 de locuitori există 0,45 biblioteci. Riga este situat mai jos, pe locul 11 ​​(0,44). Imediat după capitala Letoniei se află Chișinăul cu un scor de 0,42. Mai greu este să împrumuți o carte în Vilnius, unde 10 000 de locuitori au acces la 0,33 biblioteci.

Cel mai complicat este accesul la cărți gratuite pentru rezidenții din Istanbul. Există 0,03 biblioteci la 10 000 de oameni. Bibliotecile din Zurich și Sofia pot fi și ele aglomerate: 0,05 biblioteci la fiecare 10 000 de locuitori.

Întregul clasament îl puteți vedea în imaginea de mai jos.

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente