Armata rusă a lovit Harkivul imediat după sosirea lui Zelenski. Cele mai importante evenimente din a 95-a zi de război

ucraina
Foto: Joint Forces Task Force

Astăzi este a 95-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Armata rusă a lovit Harkivul imediat după sosirea lui Zelenski.

Astăzi, președintele Ucrainei a avut o ședință la Harkiv cu privire la restaurarea caselor și a infrastructurii.

Trupele ruse au bombardat unul dintre cartierele Harkiv după ce s-a aflat despre sosirea în oraș a președintelui ucrainean, transmite unian.net.

🟣 Formația Kalush Orchestra a vândut microfonul de cristal câștigat la Eurovision 2022 cu 900 000 de dolari la o licitație de caritate. Banii vor merge către complexul de drone PD-2 pentru armata ucraineană.

🟣 Armata rusă nu oprește acțiunile ofensive din Zona Operațiunii de Est cu scopul de a stabili controlul deplin asupra teritoriului regiunilor Donețk, Luhansk și de a bloca comunicațiile maritime ale Ucrainei în partea de nord-vest a Mării Negre. Anunțul a fost făcut de Ministerul Apărării din Ucraina.

🟣 Zelenski l-a concediat pe șeful SBU al regiunii Harkiv, Roman Dudin, pentru că „nu a lucrat pentru a proteja orașul, ci s-a gândit doar la sine”, transmite unian.net.

🟣 În regiunea Donețk, în urma bombardamentelor din 28 mai, trei civili au fost răniți. Astăzi, trei civili au fost uciși și încă patru au fost răniți. Despre aceasta a anunțat șeful Administrației Militare Regionale Donețk, Pavlo Kârâlenko.

🟣 Deficitul bugetar al Ucrainei din cauza războiului este de 5 miliarde de dolari pe lună. Datele au fost prezentate de prim-ministrul Ucrainei într-un interviu pentru BBC, transmite unian.net.

🟣 Ambasadorul Rusiei din Londra a spus că Federația Rusă nu intenționează să folosească arme nucleare tactice în Ucraina, transmite agenția rusă de presă TASS.

🟣 Biserica Ortodoxă Rusă va continua să-și consolideze unitatea cu Biserica Ortodoxă Ucraineană, care rămân în vigoare. Acest lucru a fost declarat sâmbătă de șeful Departamentului pentru Relații Externe Bisericești al Patriarhiei Moscovei, mitropolitul Ilarion, transmite agenția rusă de presă TASS.

Reacția vine după ce Biserica Ortodoxă de la Kiev s-a declarat independentă de Patriarhia Moscovei.

🟣 Erdogan a anunțat că va purta discuții separate cu Zelenski și Putin. Acestea sunt programate pentru ziua de luni, 30 mai, transmite unian.net.

🟣 Armata rusă a tras cu rachete spre Krâvâi Rih. A fost distrusă o fabrică, date despre victime încă nu sunt cunoscute. Acest lucru a fost anunțat de președintele administrației militare regionale Dnipropetrovsk.

🟣 Pe 26 mai, trupele ruse au bombardat 46 de localități din regiunile Luhansk și Donețk. Salvatorii au evacuat aproximativ o mie și jumătate de persoane din zonele de luptă. Anunțul a fost făcut de autoritățile din Ucraina.

🟣 Ucraina a început să primească rachete antinavă Harpoon din Danemarca și obuziere autopropulsate din Statele Unite, a declarat sâmbătă ministrul ucrainean al apărării, spunând că armele vor întări forțele care luptă împotriva invaziei Rusiei, transmite reuters.com.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Elena Baranov
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente