image
Sursa foto: armata

„RM are un sector de apărare care trebuie fortificat”; Maia Sandu, despre declarația Marii Britanii privind echiparea RM

Republica Moldova este o țară neutră, dar are un sector de apărare destul de slab, care trebuie fortificat și consolidat. Este declarația președintelui RM, Maia Sandu, solicitată astăzi să comenteze declarațiile ministrului de externe al Marii Britanii, Liz Truss, privind necesitatea echipării Republicii Moldova după standardele NATO.

„Nu am avut discuții concrete, am văzut și eu declarații în presă. Republica Moldova este o țară neutră și pașnică, care nu vrea să atenteze la suveranitatea altei țări. În același timp, are un sector de apărare destul de slab, care trebuie fortificat și consolidat. Știți că primim asistență din partea Uniunii Europene prin așa-numita „Inițiativă de pace” și în discuțiile cu conducerea Armatei o să vedem dacă sunt alte necesități pe care am putea să le satisfacem din aceste ajutoare”, a declarat Maia Sandu.

Amintim că ministrul de Externe britanic, Liz Truss, a afirmat că discuțiile despre întărirea apărării ucrainene pentru a descuraja agresiunile viitoare vor acoperi și „alte state vulnerabile, cum ar fi Moldova”. „Aș dori să văd Moldova echipată conform standardului NATO. Aceasta este o discuție pe care o avem cu aliații noștri”, a spus ea.

Întrebată dacă asta este o consecință a faptului că se crede că Rusia reprezintă o amenințare pentru securitatea Moldovei, ea a răspuns: „Absolut. Adică, Putin a fost clar cu privire la ambițiile sale de a crea o Rusie mai mare. Doar pentru că încercările lui de a lua Kievul nu au avut succes nu înseamnă că a abandonat acele ambiții”.

Noutăţile partenerilor

comentarii: