image
Sursa foto: Profimedia

Încă o decizie importantă luată de organizatorii de la Wimbledon, după interzicerea sportivilor din Rusia și Belarus

După ce le-au interzis sportivilor din Rusia și Belarus să participe la ediția din acest an, în contextul războiului din Ucraina, organizatorii de la Wimbledon au luat o nouă decizie importantă.

Astfel, turneul de Grand Slam de la Wimbledon va exclude apelativele "Miss" (Domnişoară) şi "Mrs" (Doamnă) din lista câştigătoarelor, în încercarea de a moderniza competiţia de pe iarbă din capitala britanică.

All England Lawn Tennis Club, organizatorul turneului, a folosit în mod tradiţional aceste apelative doar în cazul câştigătoarelor probelor feminine. Astfel, campioana de anul trecut, australianca Ashleigh Barty, a fost înregistrată drept "Domnişoara A. Barty", în timp ce câştigătorul trofeului la masculin, sârbul Novak Djokovic, a figurat ca "N. Djokovic".

Responsabilii de la Wimbledon au decis încă din 2019 să nu mai folosească apelativele respective atunci când sunt anunţate scorurile la meciurile feminine, dar probele au continuat să fie denumite "simplu pentru domni" şi "simplu pentru doamne". Schimbarea va pune, totodată capăt, identificării jucătoarelor măritate atât prin iniţialele, cât şi prin numele de familie ale soţilor lor, informează Agerpres.

Turneul de Grand Slam pe iarbă de la Londra, care a fost deposedat anul acesta de punctele ATP şi WTA, după decizia organizatorilor de a interzice prezenţa jucătorilor din Rusia şi Belarus, în urma invaziei din Ucraina, va debuta în data de 27 iunie.

Printr-un comunicat, ATP a anunțat că turneul de la Wimbledon nu va afecta în vreun fel clasamentul mondial din tenisul masculin. Cu alte cuvinte, punctele pe care le-ar fi acumulat în mod normal jucătorii pe tabloul masculin de la Grand Slam-ul londonez nu vor fi luate în calcul, după excluderea rușilor și bielorușilor din competiție.

”Șansa tuturor jucătorilor, indiferent de naționalitate, să participe la acest turneu în funcție de performanțe, fără discriminare, e fundamental pentru noi.

Decizia de a organiza Wimbledon fără jucătorii din Rusia și Belarus subminează principiile noastre și integritatea sistemului de clasare.

În absența unor schimbări, cu mare regret spunem că nu avem altă opțiune decât să eliminăm din clasament punctele de la Wimbledon”, se arată în comunicatul ATP.

WTA a anunțat, la scurt timp după ATP, că ia aceeași măsuri pentru Wimbledon, decizie despre care spune că fost ”dificil de luat”.

”Dorim să asigurăm oportunități egale pentru toate jucătoarele”, a anunțat WTA, potrivit BBC.

Citeşte mai mult despre

Noutăţile partenerilor

comentarii: