„Demiși fără drept de restabilire”. Chicu despre modificările la Codul Muncii, votate de PAS: Anticonstituționale. Aiureli ce vor permite să alunge oameni

Fostul premier, Ion Chicu, susține că modificările la Codul Muncii al R. Moldova, votate de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) sunt anticonstituționale. Potrivit lui, acestea „lezează grav drepturile salariaților și oferă PAS-ului dreptul nestingherit de a alunga oamenii din sectorul public, fără a mai putea fi restabiliți la serviciu”.

Foto: UNIMEDIA
„Autorul celebrelor modificări la Legea privind piața produselor petroliere, a decis să „facă regulă” și în Codul Muncii... Gruparea PAS din Parlament a votat în prima lectură schimbarea legislației astfel, ca salariatul concediat ilegal de angajator să nu fie obligatoriu reangajat și să i se achite salariul ratat pe toată durata concedierii, chiar dacă există o decizie a instanței ce stabilește caracterul ilegal al concedierii salariatului.

Printre semnatarii inițiativei se numără și „petrolistul” Marian Radu – „materia cenușie” a PAS-ului, care ne asigura în octombrie trecut, că modificările propuse de el vor face oridine pe piața respectivă, iar prețurile la benzină și motorină nu vor mai crește cum creșteau... Urmare a modificărilor operate în articolele 89 și 90 din Codul Muncii, dacă instanța va decide că salariatul a fost concediat ilegal, angajatorul obține dreptul de a decide singur dacă-l reangajează sau nu. Angajatorul poate decide ca în locul reangajării, să-i achite salariatului salariul mediu pentru perioada disponibilizării ilegale în mărime de până la 9 luni, nu mai mult. Deci, dacă procesul în instanță durează ani de zile, cum la noi se întâmplă în majoritatea cazurilor, omul va putea beneficia de maximum 9 luni compensare a salariului și refuzul angajatorului de restabilire la serviciu.

Bineînțeles, asemenea aiureli legislative sunt anticonstituționale. Ele lezează grav drepturile salariaților și oferă PAS-ului dreptul nestingherit de a alunga oamenii din sectorul public, fără a mai putea fi restabilite la serviciu. Indiscutabil, Codul Muncii necesită ajustări, pentru a oferi angajatorilor mai multe posibilități de a eficientiza activitatea. Dar să vii cu asemenea modificări, care oferă dreptul angajatorului de a alunga oamenii ilegal de la serviciu, fără ca ei măcar prin instanță să-și poată redobândi dreptatea și dreptul la muncă, este culmea obrăzniciei acestei guvernări analfabete. Stimați colegi din Sindicate, Dvs. ați văzut aceste modificări antiumane?”, a scris Chicu.


Confederația Națională a Sindicatelor din Moldova își exprimă îngrijorarea și condamnă reformele la legislației muncii propuse de deputații PAS Radu Marian, Dan Perciun și Mariana Morozov. „Diminuează drepturile și garanțiile salariaților”, spun sindicaliștii și cer să nu fie promovate.


Pub