Fost consilier prezidențial: Declarație surprinzătoare că Sandu nu știa despre „operațiunea specială Dodon”. Procurorii acționează ca în perioada statului capturat, doar că mai delicat, cu bahile
Fostul consilier prezidențial, Ion Păduraru, susține că declarația președintei Maia Sandu, că nu știa despre „operațiunea specială Dodon” este surprinzătoare”. Totodată, juristul a menționat că o „analiză oarecum superficială a „reformei” procuraturii duce la gândul că procurorii au devenit doar mai delicați - își pun bahile atunci când vin să facă percheziții”. 
Foto: FB/Ion Paduraru

O analiză oarecum superficială a „reformei” procuraturii mă duce la gândul că procurorii au devenit doar mai delicați - își pun bahile atunci când vin să facă percheziții. În rest, nu prea. Cam tot așa activau în mandatele lui Voronin și în perioada „statului capturat”. Cu această ocazie, ar trebui să cunoaștem că orice procuror, „independent” fiind și „reformat”, în cadrul unui dosar intentat în baza a tot salvatoarelor „bănuieli rezonabile”, este în drept, firește, cu respectarea procedurilor să efectuieze percheziții, să ridice documente etc, inclusiv și în biroul prim-ministrului actual (Nu fac nicio aluzie, doar pentru a evidenția absurdul). Și da, poate să rețină pentru 72 de ore un prim-ministru în funcție și orice alt membru al Guvernului. Aceștia nu beneficiază de imunitate. Iar, dacă judecătorul de instrucție eliberează mandat - îl și arestează. Adică cade tot Guvernul.

După declarațiile destul de surprinzătoare ale dnei președinte despre faptul că n-a fost informată despre „operațiunea specială Dodon”, abia aștept să văd dacă procurorii vor ataca cu recurs, așa cum au declarat deja, încheierea judecătorului de instrucție și dacă Curtea de Apel va menține vreo măsură de control în acest caz. Între timp, în plină stare de urgență, zeci de judecători nu pot activa din cauza că le-a expirat mandatul de 5 ani, respectiv sute sau poate mii de dosare rămân în aer. Despre CSM ce să vă zic, parcă e, parcă nu e!”, a scris acesta. 

Guvernatoare Găgăuziei, Irina Vlah, a comentat reținerea fostul șef de stat, Igor Dodon. Bașcana susține că „avem impresia că am revenit la vremurile lui Plahotniuc, când procurorii lucrau pentru interesele unui partid politic”. Totodată, Vlah a menționat că „același scenariu a fost aplicat domnului Stoianoglo”.

Procuratura Anticorupție a contestat cu recurs mandatul de arest la domiciliu, aplicat în privința ex-președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon.

Președinta Maia Sandu spune că a aflat despre perchezițiile la fostul șef de stat Igor Dodon din presă, atunci când s-a trezit, fiind într-o deplasare neoficială la Boston, SUA, chiar de ziua sa de naștere. „Procuratura Generală trebuie să investigheze modul în care a fost gestionat acest caz, inclusiv pe parcursul zilei de marți, dar și ceea ce s-a întâmplat luni”, a declarat Sandu, fără să menționeze la ce exact se referă.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a fost reținut pe 24 mai 2022, de ziua Maiei Sandu, pentru 72 de ore, pe 4 dosare penale, printre care trădare de patrie, corupție sau îmbogățire ilegală.

Pe 26 mai, judecătorii l-au plasat în arest la domiciliu pe Igor Dodon pentru 30 de zile, deși procurorii au cerut menținerea fostului președinte după gratii. Comnatul lui Dodon, bănuit în dosarul de îmbogățire ilicită, drept complice, a fost trimis pentru o lună în Penitenciarul 13.

Igor Dodon a respins toate acuzațiile care i s-au adus și a declarat că poate proba fiecare sumă de bani care a fost ridicată de procurori din casa sa, acestea fiind legal acumulate din salariu.

Procurorii în comun cu CNA și SIS au descins pe 24 mai, de ziua Maiei Sandu, cu percheziții la domiciliul fostului șef de stat, Igor Dodon, fiind suspectat pe mai multe capete de acuzare.

„Un show de doi bani cu învinuiri grave și neprobate. Atunci când o guvernare nu e în stare să conducă țara, luptă cu opoziția, un cadou de ziua Maiei Sandu”, a comentat secretarul executiv al PSRM, Vlad Batrîncea.

Kremlinul s-a arătat îngrijorat de situația ce-l vizează pe fostul președinte al Republicii Moldova Igor Dodon, care este „un susținător al relațiilor de prietenie cu Rusia”.

Fostul șef de stat, Igor Dodon, a anunțat cu o săptămână înainte de reținere că ar putea fi arestat. „O nouă majorare de prețuri, ce fac ei? Își amintesc că a fost ceva în 2019, toți deja au înțeles că nimic nu a fost, și încearcă să facă un nou serial. Acuș va începe serialul Dodon la Procuratură”, a declarat președintele de onoare al PSRM.


Pub