Crypto crash – De ce s-au prăbușit criptomonedele și cum de au ajuns așa de riscante investițiile în ele

28 Mai 2022, 10:05
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
28 Mai 2022, 10:05 // Actual //  Lupu Eduard

​Uimire, deznădejde furie, sunt câteva dintre lucrurile pe care le-au simțit cei care au investit în criptomonede și au asistat la scăderile dure din prima parte a lunii mai. Alții, din contra, au spus că, iată!, adevărul despre criptomonede a ieșit la iveală și este clar că nu au viitor, dat fiind că sunt uluitor de volatile.

Dar situația nu este deloc simplă, nu este în alb și negru, ci în mii de nuanțe de gri. În articol puteți citi despre marea prăbușire a criptomonedelor, despre așa-zisele monede „stabile”, despre criticile aduse universului „cripto”, dar și despre ce spun cei care susțin investițiile într-o lume „crypto” despre care cei mai mulți se întreabă: care este rostul?

O moarte prezisă care însă nu a venit

De mai multe ori s-a prezis moartea criptomonedelor și s-a spus că sectorul se îndreaptă spre dezastru total, dar mereu și-a revenit și cotațiile au crescut, noi monede au apărut, dar valorile au scăzut din nou. Din ultimele zile de aprilie, până aproape de mijlocul lui mai întregul sector crypto a pierdut peste 500 miliarde dolari și mulți au rămas fără niciun ban și fără posibilitatea de a-și recupera investiția.

Întreaga piață mondială a criptomonedelor era evaluată la aproape 3.000 de miliarde dolari în noiembrie anul trecut, dar a căzut spre 1.250 miliarde dolari la jumătatea lui mai, pierzând 35% din valoare în nici șase zile. Se estimează că în lume, aproximativ 300 de milioane de oameni dețin criptomonede, deși foarte posibil că numărul este mai mare decât realitatea.
Cum a evoluat valoarea de piață a tuturor criptomonedelor – date coinmarketcap.com. Se poate observa volatilitatea extrem de pronunțată.
Ianuarie 2016: 7 miliarde dolari
Ianuarie 2018: 750 miliarde dolari
Martie 2020: 161 miliarde dolari
Noiembrie 2020: 500 miliarde dolari
ianuarie 2021: 1.000 miliarde dolari
aprilie 2021: 2.000 miliarde dolari
mai 2021: 2.461 miliarde dolari
Iulie 2021: 1.203 miliarde dolari
septembrie 2021: 2.346 miliarde dolari
Noiembrie 2021: 2.938 miliarde dolari
Ianuarie 2022: 1.482 miliarde dolari
aprilie 2022: 2.166 miliarde dolari
1 mai 2022: 1.733 miliarde dolari
12 mai 2022: 1.289 miliarde dolari
16 mai 2022: 1.321 miliarde dolari

Criptomoneda este un tip de monedă digitală, virtuală, o monedă surogat, nebancară, folosită și ca mijloc de plată. Acest mijloc de plată utilizează criptografia și, cel puțin în definiție, este descentralizat.

Crypto crash a fost numit declinul recent și, deși nu este primul de acest fel, este cel mai grav de până acum și pare să fie ceva foarte serios. Asta se vede și din faptul că până și o parte dintre cei mai mari fani ai criptomonedelor s-au arătat îngrijorați și unii au spus că, cel puțin pentru un scurt timp, nu vor mai investi.

Scăderile abrupte s-au oprit, lucrurile s-au mai stabilizat, dar se menține o atmosferă foarte tensionată. Bitcoin a ajuns la o cotație de 30.000 de dolari, față de 67.000 de dolari la final de 2021. Volatilitatea Bitcoin este o realitate, dacă ne gândim că a scăzut la sub 7.000 de dolari în prima parte din 2020. Există 19 milioane de Bitcoini și pot fi maxim 21 de milioane. Ethereum este a doua cea mai cunoscută criptomonedă, valorând în prezent sub 2.000 de dolari/unitate, departe de maximul de 4.800 dolari din noiembrie 2021.

Presa a scris de multe ori despre volatilitatea monedelor cripto, analiștii au avertizat că, după o creștere puternică, va urma un declin dur. Fanii cripto spun însă că au încredere în investițiile lor și că totul este să știi când să vinzi și când să cumperi. Tot ei spun că aceste criptomonede sunt un lucru extrem de bun și că nu vor mai veni vremurile în care Bitcoin va ajunge să valoreze mai puțin de 10.000 de dolari.

De data asta este mai grav fiindcă s-a prăbușit și Terra, care este ceea ce se numește o monedă stabilă, o monedă de la care erau mari așteptări și în care încrederea era mult mai mare.

Stablecoin – Departe de stabilitatea sperată
Stablecoin, sau moneda stabilă, este o monedă cripto legată de o monedă reală, spre exemplu de dolari, iar interesul pentru aceste „stablecoins” a crescut începând cu primăvara lui 2021.

Stablecoin este o nouă clasă de criptomponede a cărei valoare este legată strict de o clasă de active. Aceasta poate fi monedă fiat, sau o altă criptomonedă, în acest fel garantând stabilitatea. Cel mai răspândit stablecoin este Tether care se raportează la cursul dolarului.

Creatorii Tether spun că este direct legată de rezerve de active precum bonduri federale americane, mici cantități de cash și datorii corporate.

Aceste „stablecoins” au fost create tocmai ca răspuns la volatilitatea crescută din sectorul cripto și au fost gândite cu mecanisme care să le ofere stabilitate crescută. Evenimentele din ultimele săptămâni au arătat că nici ele nu sunt stabile.

Aceste „stablecoins” sunt criticate dur, iar fanii radicali ai criptomonedelor spun că aceste „stablecoins” nici măcar nu pot considerate criptomonede, chiar dacă au la bază tehnologia Blockchain. Chiar și instituții financiare serioase au avertizat că aceste „stablecoins” nu sunt neapărat stabile, nu vor avea mereu paritate cu dolarul și nici nu sunt sigure.

Blockchain este tehnologia ce securizează stocarea de criptomonede, tranzacțiile între criptomonede și relațiile informatice ce susțin scopul fiecărui proiect criptografic.
Foarte mulți cer ca aceste criptomonede să se supună cât mai mult regulilor sistemului financiar, însă atunci, alții dau o replică logică: dacă le reglementăm strict, ce rost mai au și de ce NU rămânem la banii convenționali care funcționează foarte bine.
Ideea de a reglementa strict lumea cripto vine în contradicție cu filosofia segmentul cripto care susține că este cu adevărat util dacă nu este supus reglementărilor și dacă este descentralizat complet. S-a dovedit că și această descentralizare este un mit.

Scăderi de sute de miliarde de dolari
De la final de aprilie, până în jurul datei de 11 mai, toți cei care au investit în diversele criptomonede au pierdut în total peste 500 miliarde dolari și s-au prăbușit și monede care erau „pe cai mari”.

S-a întâmplat ceea ce în termeni financiari se numește „Sell-Off”, pentru că mulți investitori au vândut în scurt timp cantități uriașe de criptomonede, s-a pus presiune foarte mare pe preț și acesta s-a prăbușit. A fost o chestiune de cerere și ofertă și, în scurt timp, oferta a devenit mult mai mare decât cererea, iar investitorii au devenit foarte pesimiști.

În cazul de acum, panica a pornit de la prăbușirea unei monede „stabile” pe nume TerraUSD, despre care veți putea citi mai jos.
Lumea cripto a intrat în ceea ce se numește „full meltdown”, haos total, scădere fără precedent și un moment mai dur decât episodul din 2018 când valoarea Bitcoin a scăzut cu 80%. Acum este mai grav decât atunci, fiindcă mai mulți oameni investesc în cripto și mai multe firme și instituții dețin criptomonede și vor să obțină profit din ele. Căderi serioase au fost și în 2013, în 2014 dar și în 2017, însă era mult mai puțin interes pentru domeniu și se investea mult mai puțin.

Un studiu Pew Research Center arată că 16% dintre american dețin un fel de criptomonede, ponderea fiind de numai 1% în 2015. Pandemia a accelerat dorința oamenilor de a investi în aceste monede virtuale.

Mulți dintre investitorii cu experiență au învățat o serie de lecții și sunt, probabil, mai prudenți, dar dintre cei care acum au pierdut mai mulți bani se numără oameni care s-au apucat în premieră să bage bani în monede cripto anul trecut, după ce au văzut cât de mult crește valorarea acestor monede. Părea că totul va fi „roz” mult timp,
Căderea criptomonedelor nu a venit din senin, ci se încadrează într-un climat în care mulți investitori nu mai vor să riște așa de mult ca în trecut, din mai multe motive: războiul din Ucraina, inflația tot mai mare, prețurile crescute, dobânzile mai mari și numărul tot mai mare de incertitudini.
În timpul pandemiei, monede precum Ether și Dogecoin au devenit populare, au captat atenția multora și unii s-au apucat să le tranzacționeze zi de zi, fie din curiozitate, fie pentru că aveau mai mult timp liber. Era „cool” să deții Bitcoin și multe vedete vorbeau în termeni super-optimiști despre cât de bine este să investești în acest sector. Spre final de 2021 valoarea acestor monede a atins niveluri record pentru multe dintre ele și tot mai mulți oameni și-au spus: Nu pot rata asta!”

Cei mai mari fani ai Bitcoin descriu moneda ca oferind un sistem de plăți mai democratic și cei mai nerealiști susținători spuneau că Bitcoin-ul poate înlocui în multe medii banii convenționali. Nu este însă așa de simplu.

Realitatea Live

18 Apr. 2024, 13:42
 // Categoria: Slider // Autor:  Soroceanu Olga
18 Apr. 2024, 13:42 // Slider //  Soroceanu Olga

În data de 12 aprilie, localitatea Anenii Noi a găzduit Târgul locurilor de muncă și meșteșugărit, un eveniment ce a reunit atât angajatori, cât și meșteșugari, în efortul lor de a facilita accesul la locuri de muncă și de a promova meșteșugurile tradiționale, atât pentru populația locală cât și pentru refugiații din Ucraina stabiliți aici.

Printre participanți s-a numărat și șefa ANOFM din raionul Anenii Noi, Zinaida Iordachescu, care a subliniat diversitatea agenților economici implicați și importanța acestui eveniment pentru economia locală și națională:

„Avem agenți economici din Anenii Noi, avem de la Congresul Ucrainenilor, avem de la inspectoratul general de poliție, carabinieri, agenți economici din Chișinău fiindcă nu suntem la o distanță atât de mare și angajăm foarte multe persoane și în municipiul Chișinău.”

Evenimentul a reunit aproximativ 12 angajatori și 22 de meșteșugari, iar participanții au avut oportunitatea să afle informații despre piața muncii, să primească ghidare în carieră și să participe la cursuri de formare profesională. Printre beneficiarii acestor servicii s-a numărat și Laurenția Starciuc, care a apreciat eforturile depuse pentru a le oferi oamenilor perspective noi în câmpul muncii:

„M-am apropiat de orice căsuță, mi-am luat diverse cărți pentru a fi informată. Sunt oportunități care oferă posibilitatea de a te angaja în câmpul muncii.”

Evenimentul face parte din proiectul „Creșterea Rezilienței prin Angajare și Coeziune Socială”, implementat în consorțiu de Helvetas Moldova și HEKS – EPER Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Elveției. Partener strategic de implementare: ANOFM.

Directorul de țară al HEKS – EPER Moldova, Peter Fenoy, a subliniat importanța coeziunii sociale și a dezvoltării economice sustenabile pentru comunitatea din Anenii Noi:

„HEKS – EPER Moldova a fost implicată în mai multe activități legate de atenuarea consecințelor conflictului din țara vecină, Ucraina. În Moldova, din păcate, influența refugiaților din Ucraina a generat mai multe necesități în baza dificultăților noastre obișnuite cu care ne confruntăm înainte de acest conflict. Ne dorim să aducem împreună oameni din diverse medii și să le oferim șanse egale de dezvoltare, indiferent de originea sau situația lor actuală.”

Târgul locurilor de muncă și meșteșugăritul reprezintă un pas important în direcția dezvoltării economice și sociale a comunității din Anenii Noi, evidențiind potențialul local și promovând oportunitățile de angajare și de creștere profesională pentru toți participanții.

Următoarele evenimente cu aceeași tematică vor avea loc pe 19 aprilie la Ialoveni și pe 29 mai la Chișinău.

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău