O nouă acuzație în adresa lui Gaibu. Slusari susține că ministrul Economiei blochează transmiterea sistemelor de irigare către fermieri, în prag de secetă

Fostul deputat al Platformei DA, director executiv al Asociației Forța Fermierilor, Alexandr Slusari acuză ministerul Economiei de dezmăț, după ce acesta ar fi blocat transmiterea celor 7 sisteme de irigare. „Sute de fermieri, aflați în condițiile de secetă tot mai severă, așteaptă cu nerăbdare acest echipament strategic”, a spus Slusari.

Foto: Colaj

„Am rămas perplex, când am aflat că Ministerul Economiei blochează transmiterea celor 7 sisteme de irigare la scară mare de la Agenția Proprietății Publice și concernul Apele Moldovei către asociațiile utilizatorilor de apă.

Acest dezmăț se întâmplă după epopeea de aproape 3 ani. După implicarea directă a comisiei parlamentare pentru agricultură din legislativul precedent. După Hotărârea Guvernului privind transmiterea sistemelor de irigare, emisă un an în urmă. După toate aceste sute de fermieri, aflați în condițiile de secetă tot mai severă, așteaptă cu nerăbdare acest echipament strategic. Multe țevi au fost furate și vândute în acea perioada, când concernul Apele Moldovei și stațiunile de irigare au intrat în insolvabilitate. Dar agricultorii cer transmiterea urgentă măcar la ceea ce a rămas.

Întrebarea mea este ce are instituțional cu acest proces ministerul Economiei? Toate procedurile juridice trebuie să fie efectuate între APP, Apele Moldovei și asociațiile utilizatorilor de apă. Clar care este interesul ministerului Agriculturii. Nu înțeleg de ce anume ministerul Economiei prin avizul său negativ a zădărnicit procesul transmiterii sistemelor de irigare, iar ministru al agriculturii nu poate bate cu pumnul în masă.

Nu vreau să întru în zona speculațiilor despre legăturile unor demnitari de la ministerul Economiei cu administratorii procesului de insolvabilitate, care au un interes special la tavile metalice, duse la Râbnița. Fermierii cer implicarea imediată a doamnei prim-ministru”, a declarat fostul deputat.

În caz contrar, spune Slusari, „ministrul Gaibu să aștepte în „colindatori” din partea agricultorilor. Ajunge atâta bătaie de joc”.

Ministrul încă nu a comentat, vom reveni cu reacția oficialului.

Acum două zile, Slusari a spus că explicațiile aduse de Gaibu referitor la dosarul penal în care a figurat ca bănuit sunt ridicole. „Cu ce încurca în anul 2013 marele „expert” și director executiv BCR Gaibu lui Plahotniuc? Vă amintiți ceva dezvăluiri și ieșiri publice din partea dânsului? Din contra, după 2014 el deseori apărea la posturi de televiziune ale oligarhului”, a scris Slusari pe Facebook.

Președintele Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, cere demisia ministrului Economie, Sergiu Gaibu, după ce a intrat în posesia unor documente, printre care și ordonanțe ale Procuraturii Anticorupție, din care reiese că actualul ministru a fost cercetat, anterior, fiind bănuit de săvârșirea infracțiunii de spălare de bani, ulterior dosarul fiind clasat de procurorul PA Lilian Rudei. Mai mult, o companie deținută de Sergiu Gaibu ar fi solicitat un grant de 200.000 lei din partea Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii, subordonată Ministerului Economiei. Gaibu nu a venit, deocamdată, cu o reacție.

După dezvăluirile făcute de Plîngău, ministrul Economiei a fost convocat de PAS. Deputatul PAS Radu Marian a confirmat, pentru UNIMEDIA, că ministrul s-a prezentat la fracțiune, dar spune că discuția a vizat subiecte legate de situația economică și a fost planificată încă acum 2 săptămâni.

„Ne-a spus că a fost un dosar politic și atât. Înțeleg că a fost intentat acel dosar imediat după ce a fost numit în funcția de membru al Comisiei de selectare a guvernatorului BNM”, a precizat deputatul.

Radu Marian a mai declarat că nu ține minte să fi cunoscut aceste informații atunci când Sergiu Gaibu a fost numit în funcția de ministru al Economiei.

Totodată, parlamentarul s-a referit și la informațiile privind grantul oferit de ODIMM unei companii deținute de Sergiu Gaibu, precizând că acest lucru s-a întâmplat pe vremea când dumnealui nu deținea o funcție publică.

Cât despre o posibilă remaniere a ministrului Gaibu, un astfel de subiect „nu s-a discutat la fracțiune”.


Pub