„Îți mai trebuie să suni la poliție?”: Avocatul Poporului constată o anchetă incompletă a MAI pe cazul celor doi bărbați, bătuți în comisariatul Soroca de oamenii legii

Avocatul Poporului constată o anchetă incompletă al Ministerului Afacerilor Interne pe cazul celor doi bărbați, bătuți în comisariatul Soroca de polițiști în noaptea de 31 ianuarie 2022.

Foto: captură video

Potrivit informațiilor, Avocatul Poporului a ajuns la concluzia că în noaptea de 31 ianuarie 2022, două persoane civile au fost maltratate grav de angajații poliției, fără vreun motiv anume, dar cu intenție și în scop de manifestare a superiorității și de a pedepsi victimele pentru că acestea și-au permis să solicite ajutorul poliției. Victimele s-au aflat în custodia poliției timp de peste 3 ore, perioadă în care nu au avut nici un statut procesual penal sau contravențional.

Polițiștii identificați i-au maltratat cu cruzime la locul reținerii, în perioada transportării, în fața inspectoratului și în biroul instituției. Alți angajați ai poliției au coparticipat la acțiunile abuzive, fiind complici la presupusele acte de tortură.

Ancheta internă a fost una parțială, imprecisă și incompletă, iar cauza penală inițiată este tergiversată. Serviciul de urgență nu a documentat leziunile, conform procedurii stabilite. Avocatul Poporului observă că legislația procesual-penală sau contravențională, și normele instituționale în vigoare, nu obligă expres organele poliției (sau orice instituție de reținere) să asigure garanții fundamentale împotriva abuzurilor față persoanele: „stopate, transportate pentru audieri suplimentare; chemate la poliție cu/fără citație; care intră în inspectorat fără vreun statut procesual; aduse forțat de poliție sub pretextul documentării; ce este înlăturată de la conducerea autoturismului; care solicită ajutorul poliției în stradă; care cheamă poliția și după care se răzgândește să solicite ajutorul acesteia; ce prezintă în opinia polițistului un comportament suspect, etc”.

Prin urmare, Avocatul Poporului admite că persoanele ce intră în primul contact cu angajații poliției fără a avea vreo calitate procesuală, rămân extrem de vulnerabile față de actele de rele tratamente la care pot fi supuse. 

Patru polițiști au fost concediați din Poliție, iar alții cinci au fost sancționați prin ordinul șefului Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu, anunță Poliția Republicii Moldova. Trei dintre cei concediați sunt din cadrul Inspectoratului de Poliție Soroca, iar unul de la Inspectoratul de Poliție Centru a Direcției de poliție a mun. Chișinău.

Poliția Republicii Moldova neagă că a tăinuit cazul privind angajații care ar fi bătut doi tineri tineri la Soroca. „Informăm că din data de 31 ianuarie, imediat după producerea incidentului, subofițerii vizați în anchetă au fost înlăturați de la exercitarea atribuțiilor de serviciu”, arată comunicatul emis de oamenii legii.


Pub