Avocatul Poporului, îngrijorat de îngrădirea accesului jurnaliștilor la procesul examinat ieri de Judecătoria Ciocana

Avocatul Poporului, Ceslav Panico, își exprimă „îngrijorarea cu privire la incidentul de ieri, 26 aprilie, de la sediul Judecătoriei Chișinău (sediul Ciocana), în care a fost îngrădit accesul mai multor jurnaliști și jurnaliste în clădirea Judecătoriei, una de menire publică”, menționează Panico în declarația făcută public.

Foto: captură video
„Din imaginile difuzate de mass media, presupuși angajați ai Judecătoriei și reprezentanți ai Inspectoratului General de Carabinieri al Ministerului Afacerilor Interne, au îngrădit accesul unor reprezentanți ai mass-media în sediul Judecătoriei, restricționând în acest mod îndeplinirea atribuțiilor de serviciu a jurnaliștilor.

Reiterăm că jurnaliștii au un rol esențial de informare a societății și de reflectare operativă a evenimentelor și problemelor de interes public. Ombudsman-ul reafirmă că libertatea de exprimare și libertatea presei sunt cruciale pentru funcționarea unei societăți democratice. Iar orice limitare a exercitării activității jurnaliștilor trebuie să fie bine argumentată și proporțională, și în corespunderea cu actele naționale și standardele internaționale”, a menționat Avocatul Poporului.

Avocatul Poporului îndeamnă autoritățile responsabile la corectitudine, respect față de presă în exercitarea atribuțiilor acestora în vederea neadmiterii încălcării dreptului la informații a populației.
Totodată, Ombudsman-ul va monitoriza în continuare respectarea de către autorități a exercitării profesiei de jurnalist/ă.


Pub