Fost spion britanic MI6: Cât va mai sta Putin la putere, după apariția ”unui vid serios la Kremlin”

27 Mai 2022, 07:49
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
27 Mai 2022, 07:49 // Actual //  Lupu Eduard

Un fost spion britanic, Christopher Steele, care a condus biroul Secret Service MI6 pentru Rusia, vorbește într-un interviu dat presei din Marea Britabnie despre vulnerabilitatea lui Vladimir Putin și ”vidul serios de la Kremlin”. El crede că acesta din urmă ”nu poate dura prea mult timp”, iar guvernarea Rusiei va intra în colaps.

Steele s-a alăturat Secret Intelligence Service MI6 din Marea Britanie, după ce a absolvit Universitatea Cambridge în 1986 și a fost trimis apoi sub acoperire diplomatică la Moscova, unde a văzut căderea președintelui rus Boris Elțîn, potrivit New Statesman.

A lucrat apoi la Paris și în Afganistan, pentru ca apoi să conducă biroul MI6 pentru Rusia de la sediul central al Agenției, între 2006 și 2009. După aceea, și-a înființat propria firmă, Orbis Business Intelligence, într-o lume mai puțin secretă a spionajului non-statal.

Întrebat care sunt șansele ca Putin să fie în continuare la putere peste 12 luni?, Steele a răspuns că ”acum există un vid serios la Kremlin, în ceea ce privește comanda și controlul. Nu cred că poate dura mult mai mult.

Cred că este mai rău decât a îndrăznit cineva să spună, în ceea ce privește prăbușirea guvernării în Rusia”. Fostul spion susține că Putin este grav bolnav, ”posibiul un cancer și, de asemenea, Parkinson”.

Acest vid de la Moscova înseamnă că președintele rus gestionează războiul, dar este separat de realitățile acestuia. ”Chiar generalii și mareșalii lui Hitler i-au spus adevărul despre ceea ce se întâmplă pe câmpul de luptă.

Avionul A-36 ținut secret: Bombardierul proiectat să lovească Rusia cu arme nucleare VIDEO

Asta nu s-a întâmplat în acest război (din Ucraina -n.a.). Soldații ruși din Ucraina nu știu cu ce se confruntă. Ei nu cunosc sistemele de arme, cu care se confruntă, nici tacticile pe care ar trebui să le folosească. Ei nu știu care sunt obiectivele lor”, a explicat Steele.

El crede că înlăturarea lui Vladimir Putin ar putea fi făcută în două moduri: una, în cazul în care un grup de elite va merge la el și-i va propune o înțelegere, similară cu cea oferită lui Elțîn, de protecție a lui și a familie sale, după pierderea puterii.

A doua variantă ar putea fi, în cazul în care Putin refuză, una cu vărsare de sânge, așa cum s-a petrecut, când Stalin a murit și Beria a încercat să preia controlul.

Legat de evoluția războiului din Ucraina, Steele crede că punctul de conflict dintre cele două țări ar fi Crimeea, ocupată de Rusia în 2014, unde niciuna dintre părți nu ar ceda. Dar, în Dobas, Rusia ar putea pierde controlul și ar ceda regiunea, într-un acord post-Putin.

Pentru mai multă diversitate și comoditate, urmărește contul nostru de INSTAGRAM!

Realitatea Live

29 Mart. 2024, 10:26
 // Categoria: Actual // Autor:  Lupu Eduard
29 Mart. 2024, 10:26 // Actual //  Lupu Eduard

Republica Moldova poate să achiziționeze gaz rusesc, în cazul în care acesta va fi mai ieftin decât alternativele disponibile pe piață, în condițiile în care nu s-a luat încă o decizie politică la nivel de Parlament pentru interdicția de a cumpără gaz rusesc. Respectiv toți lucrează după regulile pieței, a explicat ministrul Energiei Victor Parlicov în cadrul emisiunii de la Exclusiv TV.

Ministrul a explicat că, fără o astfel de decizie politică, piața va dicta prețurile, ceea ce ar obliga MoldovaGaz să cumpere gaz la cel mai mic preț disponibil. Anterior, situația era mai simplă, cu un singur contract cu Gazprom, însă acum există mai multe opțiuni, inclusiv contractul cu Gazprom și Energocom, care poate achiziționa gaz din surse diverse.

Parlicov a detaliat că instrumentul prin care se va efectua această achiziție este Bursa Română de Mărfuri, cu o subsidiară la Chișinău. El a menționat că, înainte de 1 mai, MoldovaGaz va trebui să plaseze o comandă cu un preț plafon estimat pentru luna următoare la BRM, iar apoi furnizorii disponibili pe piață vor concura pentru a oferi cele mai bune prețuri.

În cazul în care prețul oferit de alți furnizori este mai mic decât cel oferit de Gazprom, atunci Moldova va achiziționa de la aceștia, a explicat ministrul Energiei. Această abordare evidențiază eforturile țării de a beneficia de prețuri competitive pe piața gazului, în contextul unei strategii mai ample de diversificare a surselor de energie.

Republica Moldova a renunțat la gazul rusesc de la sfârșitul anului 2022 și s-a reorientat pe piețele din vest, după ce Gazporm a redus cantitatea livrată Chișinăului la 5,7 milioane metri cubi/zi. Întreaga cantitate de  metan a fost redirecționată către partea stângă a Nistrului în schimbul energiei electrice.

Pentru mai multe știri urmărește-ne pe TELEGRAM!

 
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Atmosferă de poveste la Târgul de Crăciun din Chișinău
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Construcția drumului de ocolire a satului Bahmut din raionul Călărași este în toi
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Expoziția sculptorului Virgil Scripcaru, la Chișinău
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Covor moldovenesc, „așternut” pe aleea Grigore Vieru din Capitală
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Târgul de cariere Chișinău 2021: Hai că variante există
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău
Expoziţia Internaţională World Press Photo, la Chișinău