Zaporijjea trecerea la ora Moscovei. Cele mai importante evenimente din a 93-a zi de război

284238646_386895850150130_238081452522963006_n
Foto: Roman Ratușnâi

Astăzi este a 93-a zi de război. În acest material vă prezentăm cele mai importante evenimente care au avut loc în țara vecină în legătură cu subiectul invaziei Rusiei pe parcursul acestei zile.

🟣 Din orașul Lâsâceansk au fost evacuați astăzi 31 de civili, inclusiv 13 copii, anunță șeful administrației militare regionale din Luhansk, Serghi Haidai.

„Patrule de poliție au venit la Lâsâceansk pentru a ridica șapte persoane care au informat în prealabil că vor să se evacueze […] O femeie a fost predată medicilor, deoarece suferise un atac cerebral”, a subliniat Haidai.

🟣 Statele Unite nu impun restricții geografice clare privind utilizarea armelor sale de către Forțele Armate ale Ucrainei.

🟣 Armata ucraineană continuă să dețină controlul asupra orașului Severodonețk după ce a respins atacurile rusești, anunță șeful orașului Severodonețk, Oleksandr Striuk, informează presa ucraineană.

🟣 Consilierul primarului din Mariupol a spus că pe teritoriul fostei uzine Okteabr au fost găsite aproximativ 70 de cadavre.

„Motivul este același – oamenii au fost uciși în urma bombardării clădirii. Cadavrele au fost împachetate în pungi de plastic și duse într-o groapă comună pentru înmormântare… Identificarea nu a fost efectuată”, a spus Petro Andriușcenko pe canalul său de Telegram.

🟣 Șeful regiunii Donețk, Pavlo Kârâlenko, a confirmat că Ucraina a pierdut controlul asupra majorității localității Lâmanske.

Pavlo Kârâlenko a spus pentru Hromadske că „majoritatea localității Lâmanske nu este controlată de armata ucraineană”.

🟣 Autoritățile ucrainene susțin că armata rusă ar fi pierdut 29 750 de soldați în războiul din Ucraina.

🟣 Așa-numita „administrație” prorusă din Zaporijjea anunță că regiunea trecerea la ora Moscovei, transmite postul de televiziune „Zvezda” al Ministerului rus al Apărării.

🟣 Vladimir Putin a cerut conturarea unei strategii de dezvoltare a unei „mari asocieri eurasiatice”, care să facă faţă noilor provocări internaţionale, printre care a enunţat acţiunile statelor occidentale împotriva ţărilor care au „politici independente”.

🟣 Armata rusă a încercat din nou să înainteze spre Severodonețk, anunță președintele Administrației Regionale de Stat din Luhansk, Serhi Haidai.

În urma bombardamentelor au fost ucise patru persoane.

🟣 De la începutul războiului, în Ucraina au murit 241 de copii. Potrivit Procuraturii Generale a Ucrainei, alți 438 de copii au fost răniți.


Amintim că primele raportări despre consolidarea trupelor ruse la granița cu Ucraina au început în octombrie 2021, iar în decembrie 2021, Rusia a cerut ca NATO să nu se mai extindă niciodată spre est, în special să nu includă Ucraina în componența sa. SUA și NATO nu au fost de acord cu astfel de cereri. În februarie 2022, Vladimir Putin a recunoscut „independența” regiunilor Luhansk și Donețk. Rada Supremă a cerut comunității internaționale să nu recunoască această decizie. Între timp, Putin a aprobat folosirea trupelor ruse în străinătate, iar în data de 24 februarie, Rusia a atacat Ucraina, menționând că începe o „operațiune specială” de eliberare. De atunci, în țara vecină a început un război care durează până în prezent.

Echipa #diez transmite situația din țara vecină în fiecare zi, cronologia evenimentelor care s-au întâmplat până la ziua de astăzi o puteți vedea aici!

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Autoare:Ilinca Televca
Comentarii
  • Cineplex

  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente