image
Sursa foto: Nadejda Roșcovanu

Angajatorii care nu previn hărțuirea sexuală la locul de muncă vor fi AMENDAȚI; În RM fiecare a 5-a femeie are de suferit

Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de lege privind combaterea fenomenului hărțuirii la locul de muncă. Documentul urmărește racordarea legislației naționale la standardele internaționale, în special la Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice (Convenția de la Istanbul).

Deputata Angela Munteanu-Pojoga, secretar al Comisiei drepturile omului și relații interetnice și unul dintre autorii proiectului de lege, a menționat că inițiativa a fost sugerată de Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, în raportul cu privire la prevenirea discriminării în țara noastră pentru anul 2021.

Datele statistice arată că, în prezent, fiecare a cincea femeie angajată în RM este supusă unor forme subtile de hărțuire sexuală la locul de muncă - priviri nepotrivite, îmbrățișări fără permisiune, glume sau limbaj cu conotație sexuală, iar patru din 100 se confruntă cu forme grave de hărțuire - cerința de a întreține relații sexuale pentru recompensă, folosirea forței sau a amenințărilor pentru a avea relații sexuale, etc.

Actul normativ propune completarea Codului contravențional cu prevederi referitoare la atragerea la răspundere a angajatorilor pentru nerespectarea obligației de a întreprinde măsuri de prevenire, examinare și intervenție în cazul constatării actelor de hărțuire sexuală la locul de muncă.

De asemenea, angajatorii care vor obstrucționa procesul de reclamare a cazurilor de hărțuire sexuală la locul de muncă vor putea fi sancționați contravențional.

Astfel, amenda pentru persoanele fizice ar putea varia între 3000 și 4200 de lei, iar cea pentru persoanele juridice – între 10500 și 13500 de lei. Totodată, în cazul persoanelor cu funcție de răspundere, pedeapsa contravențională ar putea ajunge până la 10500 de lei.

Totodată, Codul contravențional va fi completat cu norme ce prevăd posibilitatea de atragere la răspundere pentru fapte de victimizare - orice acțiune sau inacțiune soldată cu anume consecințe adverse ca urmare a depunerii unei plângeri.

O altă prevedere a proiectului se referă la completarea Codului Muncii, a Legii privind Inspectoratul de Stat al Muncii și a Legii sindicatelor cu norme în domeniul prevenirii, examinării și soluționării hărțuirii sexuale la locul de muncă.

Astfel, Inspectoratul de Stat al Muncii va verifica existența, în regulamentele interne ale instituțiilor, a măsurilor de prevenire și combatere a fenomenului discriminării, hărțuirii sexuale, victimizării la locul de muncă, precum și respectarea acestora.

Proiectul de lege urmează a fi propus spre examinare în lectura a doua.

Anterior, acesta a fost supus dezbaterilor publice pe platforma Comisiei parlamentare drepturile omului și relații interetnice.

Noutăţile partenerilor

comentarii: