image
Sursa foto: Profimedia Images

Rusia așteaptă Ucraina să-i accepte cererile; Kremlin: „Acestea nu sunt concesii teritoriale”

Rusia așteaptă ca Ucraina să-i accepte solicitările și să înțeleagă situația reală, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit agenției TASS.

„Moscova așteaptă Kievul să accepte cererile Moscovei și să înțeleagă situația de facto, situația reală care există”, a spus Dmitri Peskov.

Agația TASS a făcut trimitere și la remarcile fostului secretar de stat american Kenry Kissinger, care au fost criticate la Kiev. Mihailo Podoliak, consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, a spus că propunerea unor parteneri occidentali de a face concesii teritoriale este un „cuțit înfipt în spate” pentru Kiev, transmite Digi24.

Vorbind despre acest lucru, Peskov a declarat: „Acestea nu sunt concesii teritoriale”.

„Kievul trebuie să recunoască situația de facto și să o evalueze cumpătat”, a mai spus Peskov.

Fostul secretar de stat american Henry Kissinger, veteran al diplomației SUA, a îndemnat Occidentul să nu mai încerce să provoace o înfrângere zdrobitoare a forțelor Rusiei în Ucraina, avertizând că ar avea consecințe dezastruoase pentru stabilitatea pe termen lung a Europei.

El a mai spus că în urma negocierilor dintre ruși și ucraineni, care ar trebui să înceapă în următoarele două luni, linia de demarcație ar trebui să fie „ideal” o întoarcere la „status-quo-ul de dinainte” de război.

Declarațiile sale au atras reacția lui Volodimir Zelenski: „Rusia a făcut toate acestea în Europa, dar, totuşi, la Davos, de exemplu, domnul Kissinger iese din trecutul profund şi spune că o bucată din Ucraina ar trebui să fie dată Rusiei, ca să nu existe o înstrăinare a Rusiei de Europa”, a adăugat liderul de la Kiev.

Noutăţile partenerilor

comentarii: